La Stanza del Gusto, een culinaire oase in het bruisende Napels

27/05/2017 Reageer

Eén van onze mooiste culinaire ervaringen in Napels beleefden we in La Stanza del Gusto, een gezellig en trendy restaurant in het centrum van de stad. Het concept werd bedacht door Mario Avallone, een geboren en getogen Napolitaan met een grote voorliefde voor een verfijnde en originele keuken op basis van verse kwaliteitsproducten. Een etentje in La Stanza del Gusto staat garant voor een unieke smaakbeleving. De gerechten die je hier voorgeschoteld krijgt, maken het meteen duidelijk: hier is een kunstenaar aan het werk!

Het eerste wat opvalt als je La Stanza del Gusto binnenstapt, is het verrassende en speelse interieur: tafels en stoelen in diverse kleuren, grote borden aan de muren waarop met veelkleurig krijt het menu en de wijnen geschreven staan. De vriendelijke en attente medewerkers geven je meteen het gevoel dat je hier thuis bent. Eens je aan tafel zit en wat rondkijkt, merk je overal leuke spreuken of grappige gimmicks. Op de grote toog staan heiligenbeeldjes, spaarvarkentjes, poppetjes en andere snuisterijen chaotisch door elkaar.

Maar het zijn uiteraard toch vooral de gerechten die indruk maken. Bij het lezen van de menukaart merk je het al: hier geen pizza of de klassieke pastaschotels die je overal elders in de restaurants van Napels vindt. Wel originele gerechten en soms verrassende combinaties. Het is niet evident kiezen, want alleen al de beschrijving van de gerechten op de menukaart doet je meteen het water in de mond komen. Wij lieten ons verleiden door de Millefoglie di zucchine e ricciola affumicata (millefeuille van courgettes en gerookte koningsvis) en de Gattò delle due Sicilie (een typisch Siciliaanse aardappeltaart) als voorgerecht. We vervolgden onze ontdekkingsreis met de Calamaro croccante e verdure del mercato (krokante inktvis met een saus van gerookte paprika) en de huisgemaakte couscous.

Gattò delle due Sicilie

Calamaro croccante e verdure del mercato

Wat we voorgeschoteld kregen, waren stuk voor stuk pareltjes, zowel voor het oog als voor de smaakpapillen. Ook de wijnkaart mag er zijn: de keuze is beperkt, maar de selectie biowijnen is heerlijk. Voor de bierliefhebber is er overigens ook een aardige selectie Belgische speciaalbieren!

We trakteerden onszelf tot slot nog op een dessert. We gingen voor de birramisù (een tiramisu met bier) en de hoogst verrassende melanzane al cioccolato, u leest het goed: aubergines met chocolade.

Terwijl we aan het nagenieten waren bij een kopje espresso, kwam eigenaar Mario Avallone nog even kennismaken aan tafel. Vol passie vertelde hij zijn levensverhaal, het verhaal van La Stanza del Gusto.

Het was begonnen in 1996 met één tafel voor maximaal 12 personen. Op het vistekaartje stond toen te lezen ‘La Stanza del Gusto non è un ristorante, non è una trattoria, non è “alta cucina” ma un luogo per gustare e ritrovare sapori, aromi e piccole gioie’ (La Stanza del Gusto is geen restaurant, geen trattoria, geen chique keuken. Het is een plaats om smaken, aroma’s en kleine vreugdes te proeven en te herontdekken).

In 1998 verhuisde de tafel naar een “tuin-atelier” in de folkloristische volksbuurt Quartieri Spagnoli, waar er iets meer plaats was. Na nog een tussenstop elders in de stad opende Mario Avallone in 2009 samen met zijn vrouw Daniela La Stanza del Gusto op zijn huidige plaats in de Via Costantinopoli, in het historische stadscentrum van Napels. Het restaurant is dan wel groter geworden, maar de geest van kleinschaligheid, gemoedelijkheid en originaliteit, het gevoel van het ‘koken voor vrienden’ is gebleven.

Meer info: www.lastanzadelgusto.com

 

Reacties

Geef een reactie