Gefrituurde polentablokjes met rozemarijn en zeezout

Zoek je een veredelde variant op chips bij het aperitief ? Serveer dan deze gefrituurde maïsmeelblokjes. Ze vergen echt niet veel voorbereiding en vallen bij jong en oud gegarandeerd in de smaak.
Polenta, een specialiteit uit Noordoost-Italië, maakte oorspronkelijk deel uit van de cucina povera (de arme keuken). Maar tegenwoordig wordt dit maïsmeel met allerlei ingrediënten verrijkt, zodat het uitgegroeid is tot een ware lekkernij. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit.
Polenta kan je in de meeste supermarkten kopen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 125 g gele instantpolenta (= maïsmeel)
  • 0,5 l groentebouillon (gewoonlijk is de verhouding 1 deel polenta op 4 delen water; check voor alle zekerheid de verpakking)
  • 50 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • enkele takken verse rozemarijn
  • grof zeezout

Bereiding

  • Kook de groentebouillon.
  • Strooi er héél geleidelijk (om klonteren te voorkomen) en onder voortdurend roeren (met een garde of houten lepel) de polenta bij.
  • Neem van zodra er bij het roeren strepen in de pap te zien zijn, de pan van het vuur en roer er direct de Parmezaanse kaas onder.
  • Giet het mengsel in een hoekige (bijv. 20X15 cm), met bakpapier beklede vorm, strijk het oppervlak glad en laat opstijven en afkoelen. Bewaar het eventueel afgedekt in de ijskast.
  • Snij de polenta in blokjes van ongeveer 2 cm breed.
  • Frituur ze enkele minuutjes op 180°, tot ze er goudgeel uitzien. Voeg de laatste halve minuut enkele rozemarijntakjes toe.
  • Leg de gefrituurde blokjes op een met bakpapier bekleed bord of schoteltje; bestrooi met wat grof zeezout en de takjes gefrituurde rozemarijn.
  • Steek er wat houten prikvorkjes in en serveer meteen!

Tips

  • Voeg samen met de Parmezaanse kaas eventueel nog kruiden toe, zoals Italiaanse (= platte) peterselie of oregano of venkelzaadjes of…
  • Je kan deze gefrituurde polentablokjes ook als bijgerecht (net zoals aardappelen) serveren bij vis of vlees.
  • In plaats van de polenta te frituren, kan je ze ook in lange repen of in vormen naar keuze (vierkanten, driehoeken, hartjes…) snijden en los van elkaar op een met olijfolie ingevette of met bakpapier beklede bakplaat leggen. Giet er een beetje extra vergine olijfolie over, kruid met flink wat zwarte peper en warm ze een vijftal minuten op in de oven op 200°. Ideaal voor als je een grote bende eters over de vloer krijgt !
  • Ook in een slaatje smaken kleine (zelfs niet gefrituurde) polentablokjes overheerlijk.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie