Pasta met courgettebloemen

07/09/2018 Reageer

Wie groene vingers heeft en er een moestuin op nahoudt, zal misschien al eens courgettes hebben gekweekt. Bij het rijpen ervan zullen ongetwijfeld de mooie oranjegele bloemen zijn opgevallen. Leuk, die bloemenpracht, maar heb je er ooit al aan gedacht dat je courgettebloemen ook in de keuken zou kunnen gebruiken?

In Le Marche, maar ook elders in Italië,  worden deze bloemen als een echte lekkernij beschouwd. Vooral de fiori di zucca fritti, ofwel gefrituurde courgettebloemen, worden vaak geserveerd als contorno (bijgerecht) bij gebraden vlees. Gevuld met gekruid gehakt of met ricotta smaken ze dan weer heerlijk als aperitiefhapje. Gianluca, een sympathieke kok uit Urbania gaf ons de tip om verse courgettebloemen te combineren met strozzapreti, fijne met de hand gerolde pasta uit Le Marche. De courgettes zelf worden gebruikt voor de saus.

Vanaf nu heb je dus geen geldig excuus meer om tijdens het courgetteseizoen de bloemen links te laten liggen. Aan de slag!

 

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 500 gr strozzapreti (je kan eventueel ook penne gebruiken)
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 50 gr fijngeraspte parmezaanse kaas
  • 4 vers geplukte courgettebloemen (je kan deze ook wel vinden in bepaalde supermarkten of in groentenwinkels)
  • extra vergine olijfolie

Bereiding

  • Snijd de ui in kleine stukjes en de courgette in blokjes.
  • Fruit de ui in een beetje olijfolie.
  • Voeg de courgetteblokjes toe, samen met een scheutje water.
  • Laat de courgetteblokjes koken tot ze smeuïg worden.
  • Kook ondertussen de pasta ‘al dente’.
  • Mix de courgettesaus tot een glad geheel.
  • Meng de pasta met de saus en voeg de parmezaanse kaas toe.
  • Verwijder voorzichtig de stamper en de meeldraden uit de courgettebloemen.
  • Snijd de courgettebloemen in stukjes.
  • Schep de pasta op in diepe borden.
  • Dresseer het bord met de gesneden courgettebloemen.

Buon appetito! Smakelijk!

 

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven.  Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties