Paté van oesterzwam en ham

paté_oesterzwam_ham

De Italianen zijn dol op paddenstoelen. Ze gebruiken ze in de keuken dan ook op duizend-en-een manieren. Wat dacht je van een feestelijke paté van paddenstoelen en ham? Mooi voor het oog, verfijnd voor de mond! We delen hier graag het recept. Ideaal om als hapje bij het aperitief of als voorgerecht met een sneetje geroosterd brood te serveren. Waar wacht je nog op? Haal snel alle ingrediënten in huis en begin maar te kokkerellen! Buon appetito!

Benodigdheden

  • 450 g oesterzwammen (of kastanjechampignons)
  • 150 g gerookte gekookte ham
  • 100 g boter (type solo)
  • 2 sjalotten
  • een handvol verse tijm
  • 6 g gelatineblaadjes
  • 250 ml zwarte thee
  • 1 el marsala (= een Siciliaanse versterkte wijn)
  • 2 el brandy
  • peper en zeezout
  • eventueel een snuifje peperoncino
  • een rechthoekige schaal van ca. 20 x 12 cm (of evt. twee kleinere vormen)
  • vershoudfolie

Bereiding

  • Versnipper de sjalotten en laat ze rustig stoven in een pan met 10 g boter, een heel klein beetje water en een snuifje zout.
  • Snij de oesterzwammen in lange repen en voeg ze samen met enkele takjes verse tijm toe aan de gefruite sjalotten. Bak ze goudgeel.
  • Verwijder de takjes tijm en laat de oesterzwammen afkoelen.
  • Snij de ham in reepjes en mix ze in een kom samen met de afgekoelde oesterzwammen en 90 g gesmolten boter. Kruid bij met peper, zout en voor wie van pittig houdt, een snuifje peperoncino.
  • Bekleed een schaal met vershoudfolie; zorg ervoor dat de randen overhangen. Schep de bereiding erin en strijk de bovenkant mooi egaal. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet ze gedurende enkele uren in de ijskast zodat de bereiding kan opstijven.
  • Week de blaadjes gelatine een tijdje in koud water.
  • Verwarm een beetje zwarte thee in een pannetje en roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine onder. Voeg daarna de rest van de thee toe, samen met de marsala en de brandy. Kruid bij met peper en zout.
  • Giet het theemengsel voorzichtig over de paté, dek het geheel af met vershoudfolie en laat het enkele uren opstijven in de ijskast.
  • Ontvorm de paté. Dit gaat makkelijk door de vershoudfolie op te heffen. Leg de paté (met behulp van twee platte spatels) op een mooie serveerschaal. Bestrooi met verse tijmblaadjes.
  • Snij de paté in repen of blokjes.

paté_oesterzwam_ham

paté_oesterzwam_ham

paté_oesterzwam_ham

paté_oesterzwam_ham

paté_oesterzwam_ham

paté_oesterzwam_ham

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie