Radicchio rosso al forno

16/05/2018 Reageer

Tijdens een wandeling door Rome met onze Toscaanse vrienden Mariella en Vincenzo werd er honderduit gepraat over – hoe kan het ook anders – de Italiaanse keuken. We hadden het onder meer over de in Italië populaire radicchio rosso, de ‘rode sla’ nauw verwant aan ons witloof. Mariella legde ons uit hoe zij in een mum van tijd deze groente in de oven bereidt, ideaal als contorno, een bijgerecht. Het water kwam ons meteen in de mond. ‘s Anderendaags gingen we aan de slag en maakten we er een eigen versie van. Het kost echt heel weinig moeite en het resultaat is verbluffend lekker! Wij delen dit recept dan ook graag met jullie.

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 1 radicchio rosso, bij voorkeur de langwerpige versie
  • een handvol sultana rozijnen
  • een handvol pijnboompitten
  • zwarte peper, zeezout, kristalsuiker
  • extra vergine olijfolie
  • bakpapier

Bereiding

  • Verwijder de buitenste bladeren van de radicchio rosso. Snij de krop in de lengte in vier. Snijd bij elk deel de harde kern weg. Spoel de bladeren onder water en dep ze met keukenpapier goed droog.
  • Voorzie een vel bakpapier met de dubbele afmeting van de ovenplaat. Leg één helft op de ovenplaat.
  • Beleg de ovenplaat volledig met de radicchiobladeren. Strooi er rijkelijk de rozijnen en de pijnboompitten over uit. Kruid met zwarte peper en zeezout. Bestrooi ook met een eetlepel kristalsuiker. Besprenkel alles goed met olijfolie.
  • Plooi de andere helft van het bakpapier over de radicchiomengeling en vouw de drie open randen goed dicht.
  • Schuif de bakplaat in een op 190° voorverwarmde oven. Laat het geheel een vijftiental minuten bakken.

Tips                              

  • Serveer deze bereiding als een slaatje, afgewerkt met een stukje pittige kaas zoals gorgonzola. Je kan eventueel de pijnboompitten bij de bereiding weglaten en die achteraf, geroosterd over de borden verdelen. Ook gehakte okkernoten passen perfect in dit plaatje.
  • Eveneens lekker in combinatie met kip. Wentel bijvoorbeeld dunne kippenlapjes even in bloem, gekruid met peper en zout en bak die kort aan in wat olijfolie. Voeg vervolgens een flinke scheut witte wijn toe en laat de kippenlapjes op een laag vuurtje sudderen.

 

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie