When life gives you lemons, make… limoncello!

19/08/2018 Reageer

Nog nooit zelf limoncello gemaakt? Dan is het absoluut de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Het kost echt geen moeite. De juiste ingrediënten en een beetje geduld volstaan voor een 100% pure smaakervaring. Rep je dus naar de winkel om alcohol, bio-citroenen, water en suiker. Geef toe: veel eenvoudiger dan dit kan niet!

Voor we aan de slag gaan, nog wat informatie over deze heerlijke godendrank. De originele limoncello wordt gemaakt met de indrukwekkend grote citroenen uit de regio Sorrento aan de Amalfitaanse kust. Enkel limoncello op basis van citroenen uit dit gebied mag de beschermde naam ‘Liquore di Limone di Sorrento’ dragen. Maar, wees gerust, de bio-citroenen die je bij ons in de supermarkt kan vinden, zijn een waardig alternatief.

Een glaasje limoncello is ideaal voor de spijsvertering na een goed gevulde maaltijd. In sommige Italiaanse restaurants bij ons krijg je er wel eens eentje aangeboden ‘van het huis’. Wees echter op je hoede: er zit veel kaf tussen het koren. Niet zelden krijg je een mierzoet en plakkerig geel goedje voorgeschoteld. Geloof ons: je kan hem beter zelf maken.

Wist je overigens dat limoncello zich ook perfect leent voor het maken van een verfrissend aperitiefje, in combinatie met prosecco of tonic? Eén slokje en je gedachten dwalen af naar de zonovergoten Italiaanse citroengaarden die uittorenen boven de azuurblauwe zee rond het Amalfitaanse schiereiland.

Tot slot nog dit: limoncello bewaar je steeds in de diepvriezer. Ijsgekoeld is hij namelijk op zijn best.

Ingrediënten (voor 2,5 liter limoncello)

  • 1 l zuivere alcohol (minstens 95°)
  • 7 grote biocitroenen
  • 1,5 l water
  • 600 g griessuiker

Bereiding

  • Giet de alcohol in een afsluitbaar recipiënt.
  • Was de citroenen grondig en schil ze flinterdun. Snij dus enkel het gele gedeelte eraf. (Het witte gedeelte geeft een brakke smaak.)
  • Voeg de schillen toe aan de alcohol.
  • Sluit alles goed af en laat zeker 10 dagen trekken op een donkere plaats.
  • Kook het water samen met de suiker en laat deze siroop afkoelen.
  • Giet eerst de alcohol samen met de schillen door een zeef en giet daarna het suikerwater over de schillen. Gooi de schillen weg.
  • Bewonder even de prachtige kleur van je ‘citroenverse’ limoncello en vul de flessen.
  • Zet één fles gebruiksklaar in de diepvriezer.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie