De 10 meest gelezen blogartikels van 2021

31/12/2021 Reageer
10 meest gelezen blogs

Het jaar 2022 staat voor de deur. Tijd om even terug te blikken op het voorbije jaar, een jaar waarin we met veel voldoening onze passie voor Italië konden delen met een groeiend aantal lezers. We verwelkomden maar liefst 136 nieuwe abonnees op onze blog en we registreerden 246 nieuwe volgers op onze Facebookpagina. Dank aan alle trouwe lezers voor jullie belangstelling en voor de vele leuke reacties die we van jullie kregen.  

Samen met jullie willen we in dit artikel nog eens terugblikken op de 10 meest gelezen artikels in 2021. Geniet nog even mee van onze meest populaire posts.

spreekwoorden

Jullie houden duidelijk van de Italiaanse taal en willen de finesses ervan onder de knie krijgen. Dat mag blijken uit het feit dat Vijftien Italiaanse spreekwoorden waarmee je indruk kan maken afgetekend op de eerste plaats staat.

Dat jullie graag Italiaans koken zien we aan de vele kliks op de recepten in onze rubriek gastronomie. Maar jullie gaan duidelijk ook graag uit eten, zeker in Rome. Het artikel leuke en lekkere eetadresjes in Rome is bijzonder populair. Het doet ons altijd plezier als lezers achteraf laten weten dat ze zich door onze tips hebben laten leiden én dat ze lekker hebben gegeten.

Laura Pausini Io sì

Italiaanse muziek. Wie houdt er niet van? Onze Nederlandse vertaling ‘Io sì’, de betoverend mooie filmsong van Laura Pausini viel duidelijk in de smaak. Laura Pausini schreef de tekst voor de beklijvende film ‘La vita davanti a sè’ met in de hoofdrol de 86-jarige Sophia Loren.

squadra azzurra

Zijn het de atletische lichamen van de Italiaans voetballers? Is het de passie waarmee de azzurri hun volkslied zingen? Of zijn het hun sportieve prestaties? We weten het niet, maar feit is dat jullie interesse hebben voor de Italiaanse nationale voetbalploeg en op onze blog het antwoord vonden op de vraag Waarom speelt het Italiaanse nationale elftal in het blauw?  

Ultimo Paradiso

Onder onze lezers zitten ook heel wat liefhebbers van Italiaanse film. Zij worden op hun wenken bediend met onze besprekingen van nieuwe bioscoopfilms of (Netflix)series die in ons land worden gereleased. De populairste filmbespreking in 2021 was die van L’Ultimo Paradiso, een verhaal van liefde en klassenstrijd in Puglia.

Maneskin

De muziekrevelatie van 2021 was de Italiaanse groep Måneskin, de winnaars van het Eurovisie Songfestival. We maakten een Nederlandse vertaling van het bekroonde lied Zitti e Buoni en dat hebben jullie duidelijk gewaardeerd.

Waar je ook rondloopt in Rome, overal kom je het intrigerende vierletterwoord SPQR tegen. Jullie gingen massaal op zoek naar de betekenis ervan en die vonden jullie in het artikel SPQR. Er zit meer in deze vier letters dan je denkt.

interieur La vaca 'mbriaca, Rome

Onze lezers bestuderen na een restaurantbezoek in Italië zo te zien ook nauwkeurig hun kasticket. In Italië wordt immers vaak een bescheiden bedrag aangerekend voor ‘pane e coperto’. Maar, wat krijg je daar dan voor? En vooral, vanwaar komt dit gebruik? Je vernam het in Pane e coperto. Een middeleeuws detail op je restaurantrekening.

Valentijn- Italiaanse woorden over liefde

Blijkbaar zijn er ook heel wat romantische zielen onder onze lezers. Hoe anders de populariteit verklaren van het artikel Ti amo …en twintig andere liefdesverklaringen voor Valentijn. Het klopt dat we een piek zien rond Valentijnsdag op 14 februari, maar het artikel wordt het hele jaar door vrij veel aangeklikt.

Julius Caesar

Wij zijn klassiek filologen van opleiding en het doet ons dan ook plezier te zien dat ook lezers met een interesse voor de Romeinse oudheid de weg vinden naar onze blog. Ze ontdekken er talrijke artikels over de Romeinse geschiedenis, Romeinse monumenten en archeologische opgravingen. Eén van die artikels haalde nog net de top 10: het artikel 15 maart. De sterfdag van Julius Caesar, waarin we het verhaal brengen van onze ‘bedevaart’ naar het Forum Romanum, de plaats waar het lichaam van de vermoorde Julius Caesar ritueel verbrand werd.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties