Italiaanse werkwoorden leren ‘in een handomdraai’

13/02/2019 Reageer
werkwoordwiel

Wie Italiaans wil leren moet zich in eerste instantie de woordenschat eigen maken. Hoe meer woorden je kent, hoe makkelijker je jezelf verstaanbaar kan maken. Om tot een vlotte conversatie te komen kan je natuurlijk niet om het gebruik van werkwoorden heen. En dat bezorgt beginnende studenten Italiaans wel eens wat stress… Toegegeven, het is niet altijd eenvoudig.  

Parlo (ik praat), parli (jij praat), parla (hij praat)…, dat is nog overzichtelijk. Hetzelfde geldt voor credo (ik geloof), credi (jij gelooft), crede (hij gelooft)… en tal van andere werkwoorden die een regelmatig vervoegingspatroon volgen.

Anders is het gesteld met frequent gebruikte onregelmatige werkwoorden, zoals bijvoorbeeld volere (willen) en potere (kunnen). Tussen voglio (ik wil), vuoi (jij wil) en vuole (hij wil) en tussen posso (ik kan), puoi (jij kan) en può (hij kan) is er op het eerste gezicht minder logica te vinden… Het levert studenten vaak wat heel wat hoofdbrekens op. En toch, ze willen het koste wat kost kunnen :-)!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meer ingewikkelde werkwoordsvormen zoals de condizionale (bv. vorrei, ik zou willen) en de congiuntivo (bv. voglia, dat ik wil). Helemaal onbekend voor ons is de passato remoto, een verleden tijd die vooral in literaire werken wordt gebruikt.

Voor wie alle vormen van vaak voorkomende Italiaanse werkwoorden snel en makkelijk onder de knie wil krijgen bestaat er gelukkig een handig hulpmiddel: het ‘werkwoordwiel’. Op een dubbelzijdige, ronde schijf kan je alle wijzen en tijden van 46 frequent gebruikte Italiaanse werkwoorden terugvinden. Naast de vier regelmatige werkwoordtypes (parlare, credere, partire en capire) die model staan voor heel wat andere werkwoorden op -are, -ere en -ire lees je op het werkwoordwiel nog 42 andere werkwoorden, die afwijken van het klassieke model.  

werkwoordwiel

werkwoordwiel

De passate remoto, derde persoon meervoud van vivere? Vissero!

De congiuntivo presente, tweede persoon enkelvoud van offrire? Offra! 

De condizionale semplice, eerste persoon meervoud van uscire? Usciremmo! 

Samengevat: met het werkwoordwiel beheers je de Italiaanse werkwoorden in een handomdraai. En dat mag je gerust letterlijk nemen :-)!  

Het werkwoordwiel is exclusief te koop op onze webshop. (Kostprijs 9,99 EUR) 

 

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties