10 weetjes over Federica Mogherini. Federica wie?

30/08/2014 Reageer

Italië levert de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie. De Britse barones Catherine Ashton wordt opgevolgd door Federica Mogherini, de 41-jarige minister van buitenlandse zaken. Dat Mogherini, die nauwelijks 6 maanden regeringservaring heeft, deze prestigieuze functie krijgt toevertrouwd, is het resultaat van stevig lobbywerk van de Italiaanse premier Matteo Renzi die absoluut een Europese topjob in de wacht wou slepen voor zijn vertrouwelinge.

Toegegeven, er was heel wat scepsis tegenover Mogherini. Haar rebelse tienerjaren, haar gebrek aan beleidservaring en het feit dat ze zich als kersvers minister van buitenlandse zaken nogal lovend uitliet over de Russische president Poetin werden door heel wat gevestigde Europese politici argwanend bekeken. Ook de Italiaanse president Napoletano zou naar verluidt zijn voorbehoud hebben aangetekend. Italië’s politieke wonderboy Renzi haalde echter zijn slag thuis. Binnenkort wordt Europa dus op het buitenlandse toneel vertegenwoordigd door de intrigerende Italiaanse politica Federica Mogherini.  We stellen haar kort even voor aan de hand van 10 interessante weetjes:

 1. In haar tienerjaren was ze een tijdje lid van de Italiaanse communistische partij. Ze werd ook later nog regelmatig opgemerkt als militante in betogingen tegen racisme, xenofobie, vrouwendiscriminatie, het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en de Joodse bezetting van de Palestijnse gebieden. In 2002 had ze als 29-jarige zelfs een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat.
 2. Na haar middelbare studies ging ze eerst werken in een call-center. Na enkele maanden besloot ze echter om politieke wetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit van Rome.
 3. Als Erasmusstudente ging ze islamkunde studeren aan het Institut de recherches et d’études sur le monde arabe et musulman in het Franse Aix-en-Provence.
 4. Ze is mama van 2 dochters: Caterina (9) en Marta (4) .
 5. In 2008 werd ze verkozen in het Italiaanse parlement. Ze legde zich o.m. toe op buitenlandse zaken en defensie. In februari 2014 werd ze benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken in de regering Renzi.
 6. Ze is behoorlijk actief op sociale media. Ze twittert onder de naam @FedericaMog en ze houdt er ook een eigen blog op na met de fijne naam BlogMog (www.blogmog.it)
 7. Ze spreekt naast Italiaans ook behoorlijk vlot Engels en Frans, en ook een mondje Spaans
 8. Ze houdt van lezen, bij voorkeur detectiveverhalen.
 9. Ze reist graag, naar eigen zeggen ‘altijd, om het even waarheen en om het even op welke wijze’. In haar nieuwe functie zal ze hiertoe uiteraard volop de kans krijgen.
 10. Sinds duidelijk werd dat ze een goede kans maakte om Catherine Ashton op te volgen begonnen sceptici en tegenstanders op Twitter een campagne tegen haar benoeming met als hashtag #StopFederica.   
   

Reacties