Buon Natale a tutti!

25/12/2015 Reageer

Italianen zijn gek op feesten, en met Kerst is dit niet anders. Hoewel Kerstmis een christelijke traditie is, was 25 december ook lang voor de geboorte van Jezus al een belangrijke feestdag op het Italiaanse schiereiland. De antieke Romeinen vierden reeds de ‘Saturnalia’, een dankfeest voor het feit dat de dagen weer langer werden en dus ook de lente weer in aantocht was. Vandaag is Kerstmis voor Italianen het familiefeest bij uitstek. Een bekend gezegde luidt dan ook ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’ (Kerstmis vier je met je familie, Pasen vier je met wie je wil).

Zoals de eeuwenoude traditie het voorschrijft, tref je in Italië onder de meeste kerstbomen ook een mooi aangeklede kerststal aan. De allereerste kerststal werd gemaakt door een Italiaanse kunstenaar die in het jaar 1223 de opdracht kreeg van niemand minder dan Franciscus van Assisi om het Bijbelverhaal in beeld te brengen. Dit concept werd algauw een groot succes en verspreidde zich over de hele christelijke wereld. Maar toch is er één stad die meer dan alle andere verbonden is met de traditie van de kerststal: Napels! In de Napolitaanse wijk Spaccanapoli lijkt het wel het hele jaar door Kerstmis, zelfs tijdens de vaak bloedhete zomers. In de Via San Gregorio Armeno vestigden zich honderden presepai, ambachtslui die zich specialiseren in het maken van kerststallen. In hun kleine ateliers maken ze het hele jaar door kerststallen en bijhorende figuren. Daarbij getuigen ze van grote creativiteit en artistieke vrijheid. In de Napolitaanse kerststallen treffen we naast de obligate Jezus, Maria, Jozef en de herders ook andere, verrassende figuren aan zoals Silvio Berlusconi, voetballer Mario Balotelli, het Britse prinsenpaar Kate en William en andere figuren uit de nationale of internationale actualiteit. Een bezoekje waard!

Italië zou Italië niet zijn als het gebeuren rond Kerstmis niet omgeven zou zijn door enig bijgeloof. Terwijl wij – vaak vergeefs – dromen van een witte Kerst, kijken Italiaanse vrouwen eerder uit naar een ‘rode’ Kerst, meer bepaald naar rode lingerie als kerstgeschenk. Italiaanse vrouwen geloven immers dat het dragen van rode lingerie op oudejaarsnacht een heel jaar geluk brengt. Daarom is het een erg geliefd geschenk voor onder de kerstboom.

Italianen zijn macho’s en daarom willen ze in alles wat ze doen de beste zijn of de grootste hebben. Dat geldt ook voor kerstbomen. In Gubbio (Umbrië) bijvoorbeeld wordt sinds 1981 elk jaar heel veel tijd en moeite geïnvesteerd om toch maar met de grootste kerstboom ter wereld te kunnen uitpakken. Op de flanken van de Monte Ingino, die oprijst uit het middeleeuwse stadscentrum, prijkt een gigantische, verlichte boom met een lichtsnoer van maar liefst 12km. De kerstboom van Gubbio is bij goede weersomstandigheden zichtbaar vanop 50km afstand. Vaak krijgt een bekende Italiaan de eer om de lichten aan te steken. De Paus en president Napolitano passeerden bijvoorbeeld al de revue.

Omdat Italië een heel katholiek land is (meer dan 90% van de bevolking is gelovig), hoeft het ook niet te verbazen dat de traditionele middernachtmissen er druk bezocht worden. Voor de meest indrukwekkende kerkdienst moeten we opnieuw naar Napels, want over de middernachtmis in de Chiesa di Santa Chiara wordt gezegd dat vele families zelfs het kerstdiner zouden overslaan om toch maar een plekje te kunnen bemachtigen op de eerste rij. Een andere druk bijgewoonde viering is de middernachtsmis die wordt opgedragen door de Paus in de Sint-Pietersbasiliek. Enkele uren later, om 12u ’s middags verschijnt de Paus op het balkon van de basiliek om voor de verzamelde menigte op het Sint-Pietersplein zijn traditionele pauselijke zegen Urbi et Orbi uit te spreken, waarmee hij aan de Stad (Rome) en de hele wereld zijn kerstwensen overmaakt.

Buon Natale a tutti !

Paus kerstmis urbi et orbi

 

Reacties