Carlo Acutis, van ‘cyberapostel’ tot ‘patroonheilige van het internet’?

Carlo Acutis

Op 10 oktober 2020 werd in Assisi de 15-jarige Italiaanse tiener Carlo Acutis zalig verklaard. Dit was de eerste stap naar een mogelijke, latere heiligverklaring. Die heiligverklaring is op 24 mei 2024 een stapje dichterbij gekomen, want Paus Franciscus I heeft een tweede mirakel erkend dat kan worden toegeschreven aan de jongen. Een eerste mirakel had al geleid tot zijn zaligverklaring. Om als heilige te worden erkend is een tweede mirakel nodig en die voorwaarde is nu dus vervuld. Dat een tienerjongen die leefde in de 21ste eeuw kans maakt om als heilige te worden erkend is een uitzonderlijke gebeurtenis. Wie is Carlo Acutis en waarom valt hem deze uitzonderlijke eer te beurt?  

Carlo Acutis werd op 3 mei 1991 geboren in London, waar zijn ouders in die tijd werkten. Enkele jaren later keert het gezin definitief terug naar Italië.

De jonge Carlo brengt zijn schooljaren door in Milaan. Hij ontwikkelt er een passie voor computers én voor de kerk. Dat laatste is opvallend omdat zijn ouders in die tijd zelf geen trouwe kerkgangers waren. Carlo’s moeder zou later in een interview zeggen dat de jonge Carlo wellicht tot het geloof geïnspireerd was door de Poolse poetsvrouw van het gezin. Carlo bidt dagelijks de rozenkrans en gaat wekelijks naar de biecht. Hij wordt door zijn schoolvrienden en door de mensen in de wijk waar hij woonde omschreven als een gedienstige, geëngageerde en goedlachse jongen, altijd bereid om een handje toe te steken waar nodig. Zo hielp hij op tienjarige leeftijd al bij het uitbouwen van een website voor de parochie. Hij was ook actief als vrijwilliger in projecten voor bejaardenhulp en hulp aan kansarmen.

Begin 2006 wordt bij Carlo vergevorderde en daarom ongeneeslijke leukemie vastgesteld. Ondanks zijn pijnlijke ziekte stort de jongen zich de laatste maanden voor zijn dood vol overgave op zijn levensproject: een website waarop hij alle eucharistische wonderen en mirakels die zich door de eeuwen heen ergens ter wereld hebben voorgedaan, verzamelt en beschrijft.

Na zijn dood, op 12 oktober 2006, wordt de website overgenomen en verder beheerd door een vereniging die daarmee de herinnering aan Carlo wil levendig houden. De website kan je overigens bezoeken via deze link : www.miracolieucaristici.org.   

Carlo Acutis werd op zijn uitdrukkelijk verzoek begraven in Assisi. Hij wou zo dichter zijn bij één van zijn grote voorbeelden, de heilige Franciscus. Zoals te verwachten was, lokt ook zijn graftombe inmiddels vele gelovigen vanuit Italië en ver daarbuiten. En uiteraard konden ook de souvenirs niet uitblijven.

Dat Carlo op zijn jonge leeftijd al opviel bij de lokale geloofsgemeenschap en bij de kerkelijke autoriteiten hoeft niet te verwonderen. Er gingen dan ook al kort na zijn vroegtijdige dood stemmen op om de jongen zalig te laten verklaren. Paus Franciscus was die oproep zeker genegen, maar om die procedure in gang te zetten was meer nodig, meer bepaald een mirakel. En dat mirakel kwam er ook. In 2013 genas een Braziliaanse jongen op miraculeuze wijze van een dodelijke leverziekte nadat hij tot Carlo Acutis had gebeden. Hiermee was aan de voorwaarde voldaan om de kerkelijke procedure voor een zaligverklaring in gang te zetten. En zo gebeurde. Nu ook een meisje uit Costa Rica genezen is van een ernstige hersenbloeding ,nadat haar moeder zich in gebeden tot Carlo Acutis had gewend, staat in principe niets een heiligverklaring in de weg. Carlo Acutis staat inmiddels bekend als de ‘Cyberapostel’ of de ‘Influencer van God’. Of hij, zoals velen voorspellen, ook uitgeroepen zal worden tot patroonheilige van het Internet of van de computerprogrammeurs, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

De graftombe van Carlo Acutis bevindt zich in het Santuario della Spogliazone, nabij de Chiesa di Santa Maria Maggiore in het centrum van Assisi. Ter gelegenheid van zijn zaligverklaring werd de graftombe op 1 oktober 2020 geopend. Het lichaam van de jongen bleek vrij goed bewaard maar werd toch met moderne technieken geconserveerd. Het gezicht werd vervangen door een bijzonder realistisch siliconen masker. In onderstaand videoverslag maak je de opening van de graftombe mee.


Colophon - Segesta

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie