Nog tot 22 november loopt in Venetië de 56ste editie van de ‘Biënnale’, de tweejaarlijkse internationale hoogmis van de hedendaagse kunst. Niet minder dan 89 landen zijn dit jaar met een eigen paviljoen aanwezig. Elk paviljoen toont werken van hedendaagse kunstenaars die gekozen werden om hun land te vertegenwoordigen. De tentoonstellingsruimtes liggen verspreid over verschillende locaties in de stad. De meeste paviljoenen zijn geconcentreerd in i Giardini (de stadstuinen) en in l’Arsenale (de voormalige wapendepots), maar ook verschillende palazzi elders in de Venetiaanse binnenstad bieden onderdak aan één van de vele tentoonstellingen. Wie werkelijk alles wil zien, moet minstens drie dagen uittrekken.
Enkele landen nemen dit jaar voor het eerst deel. Onder hen Granada, Mauritius, Mongolië, Mozambique en de Seychellen. Eén van de opmerkelijke deelnemers is het Vaticaan dat – het zal u niet verwonderen – uitpakt met hedendaagse religieuze kunstwerken. Ook België is traditioneel vertegenwoordigd op de Biënnale. Het Belgisch paviljoen toont werk van de kunstenaar Vincent Meessen, maar ook van 10 andere gastkunstenaars uit de verschillende werelddelen. Het centrale thema is de artistieke kijk op het streven naar onafhankelijkheid in voormalige koloniale staten. Ook het vermelden waard is het paviljoen van Irak, waarvoor de Belg Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, als curator werd aangesteld.
Je hoeft geen doorwinterd kunstkenner te zijn om van een bezoek aan de Biënnale te genieten. Het is aangenaam slenteren tussen de paviljoenen. En door de grote verscheidenheid aan kunstenaars, kunstvormen en artistieke visies is er gegarandeerd voor elk wat wils. De landen die ons persoonlijk het meest wisten te bekoren, waren Zuid-Korea met een futuristisch videoproject en Japan, met een feeërieke installatie van houten sloepen en tienduizenden, aan oranjerode draden opgehangen sleutels afkomstig van over de hele wereld. Indrukwekkend. Maar, oordeelt u vooral zelf als u de kans krijgt om even een kijkje te gaan nemen. Meer info over de Biënnale 2015 vindt u op www.labiennale.org
Hieronder alvast een impressie