Dineren bij ‘InGalera’: crimineel lekker!

29/12/2015 Reageer

De talrijke restaurants uit de Milanese binnenstad hebben er sinds kort een wel heel opvallende concurrent bij: de gevangenis. De Bollate-gevangenis, gelegen in de buitenwijken van de stad, zet alles op alles om de gedetineerden zo goed en zo zinvol mogelijk te begeleiden tijdens hun hechtenis. Bedoeling is om de reïntegratie in de maatschappij te vergemakkelijken eens ze hun straf hebben uitgezeten. Zo kunnen ze er onder andere bloemen kweken, meubels maken en kookcursussen volgen. Begin november pakten ze daarnaast ook uit met een eigen restaurant dat een wel heel toepasselijke naam meekreeg: ‘InGalera’, wat zoveel betekent als ‘In de gevangenis’.

Het idee om een restaurant op te starten groeide vanuit de opleiding hotelschool die de gevangenis aanbiedt. Omdat stage lopen buiten de muren niet meteen tot de opties behoorde, besloot het personeel een eigen restaurant te beginnen, waar de ‘studenten’ nauwgezet begeleid worden door een professionele chef-kok en maître. Bij ‘InGalera’, kan je terecht zowel voor een snelle lunch als voor een uitgebreid diner. Je hebt de keuze tussen een vijftal niet-alledaagse pasta’s als primo piatto en een zevental veredelde vlees-, vis- of groentengerechten als secondo (hoofdgerecht). Bij wijze van afsluiter kan je je laten verleiden door een rijk aanbod aan verrukkelijke dolci. Dit alles bovendien in het gezelschap van uitstekende wijnen.

Wat begon als een voorzichtig experiment, groeide razendsnel uit tot een enorm succes. De stijlvolle inrichting (waarbij enkele knipogen naar o.a. Alcatraz uiteraard niet mogen ontbreken), de hoogstaande keuken en de vriendelijke bediening maken van een bezoek aan ‘InGalera’ een unieke ervaring, zowel voor de klanten als voor de gedetineerden zelf. De commentaren op Facebook en de recensies op TripAdvisor zijn dan ook unaniem lovend: “Magnifiek”, “Heerlijk gegeten”, “Alles is perfect”, “Zoveel passie!”. Deze onderneming, met als hoofdsponsor Alessi, maakt de drempel tussen de gevangenis en de buitenwereld stukken lager. Bovendien zal ook de werkervaring die de gevangenen er opdoen op termijn helpen om hun reïntegratie in de samenleving vlotter te laten verlopen, oordeelt de directie. Op vlak van recidive scoorde de Bollate-gevangenis ook voordien al aanzienlijk beter dan andere gevangenissen in het land: slechts 20% van de gedetineerden zou na hun vrijlating opnieuw in de cel terechtkomen, wat slechts peanuts is vergeleken met het Italiaanse gemiddelde van 68%. ‘InGalera’ wil bovenal het taboe doorbreken en hen het gevoel geven dat ze veel kunnen betekenen voor de samenleving. “Ik heb in mijn leven nog nooit echt gewerkt. Ik kan alleen banken beroven, maar nu krijg ik de kans om een vak te leren”, besluit één van de gevangenen. De 52 stoelen zijn zo goed als elke avond bezet, dus tijdig reserveren is de boodschap! Meer info: www.ingallera.it

Bron: De Standaard.

 

 

Reacties