Donald Trump krijgt marmeren beeld in … Italië

09/02/2017 Reageer

Donald Trump is nog maar pas president, maar toch verdient hij nu al een standbeeld. Dat is alvast de mening van  Mario Puglia, de flamboyante burgemeester van het Toscaanse stadje Vagli di Sotto. Met de steun van enkele milde sponsors uit Italië en de Verenigde Staten zamelde hij zowaar 100.000 euro in om een marmeren beeld te maken van Amerika’s meest omstreden president. Het beeld krijgt een plaats in het lokale ‘Parco dell’Onore e del Disonore’, het Park van Eer en Oneer.

Vagli di Sotto is een klein stadje in de provincie Lucca in Toscane. Het stadje genoot al enige bekendheid omwille van het stuwmeer waarin nog de resten van een voormalige dorpje boven de waterspiegel uitsteken. Maar sinds een tweetal jaar is er, onder impuls van burgemeester Mario Puglia een nieuwe attractie: het ‘Park van Eer en Oneer’. Het is een, voorlopig nog, bescheiden beeldenpark met markante figuren die om goede of om slechte redenen het nieuws haalden. Momenteel staan er al vier beelden. Aan de oneervolle kant staat een beeld van de Italiaanse scheepskapitein Francesco Schettino, de man die het cruiseschip Costa Concordia liet kapseizen op een rots en nadien het zinkend schip verliet nog voor alle passagiers het schip verlaten had. De man wordt afgebeeld met de oren van een (angst)haas.

Schettino

Aan de eervolle kant van het park staat dan weer commandant Gregorio De Falco, het hoofd van de Italiaanse kustwacht, die kapitein Schettino aanmaande om terug aan boord te gaan met de inmiddels legendarische woorden ‘Vada a bordo, cazzo!’ (ga terug aan boord, stomkop!). Nog aan de eervolle kant staat een beeld van de Franse politiehond Diesel die omkwam tijdens de aanslagen in Parijs en van Fabrizzio Quatrocchi, een privé-bewakingsagent die door IS werd ontvoerd en onthoofd in Irak. Tegen de zomer zal in het park dus ook een beeld van de Amerikaanse president Donald Trump verrijzen. Voorlopig zal het beeld een plaats krijgen in het midden van het park. ‘De geschiedenis zal uitwijzen of het beeld later een plaats moet krijgen aan de eervolle of de oneervolle kant van het park’ aldus nog de burgemeester. Ondertussen hoopt hij wel dat het unieke beeld nieuwe toeristen naar Vagli di Sotto zal lokken. Wordt vervolgd…

Reacties