Italië bestrijdt terreur met… cultuur

28/11/2015 Reageer

In antwoord op de vreselijke aanslagen in Parijs op 13 november onthulde de Italiaanse premier Matteo Renzi een opmerkelijk plan om mogelijke terreuraanslagen in Italië te bestrijden. De premier beloofde maar liefst 1 miljard euro vrij te maken voor bijkomende investeringen in veiligheid. Maar hij voegde er in één adem aan toe dat voor elke bijkomende euro die Italië zal besteden aan veiligheid er meteen ook één extra euro zal gaan naar cultuur.

Zo bijvoorbeeld wil hij aan alle achttienjarigen een cultuurchèque schenken ter waarde van 500 euro die ze kunnen besteden aan theater- of museumbezoeken. Een deel van het geld wil hij ook investeren in meer culturele infrastructuur in verloederde buurten in de periferie van grote steden.

“La bellezza è più forte delle barbarie”

“ISIS wil terreur, wij antwoorden met cultuur” zei Renzi in een bevlogen toespraak waarin hij zijn landgenoten opriep om niet bevreesd te zijn voor de terreurdreiging en om hun gewoonten en hun levensstijl niet te verloochenen. “Wij zijn Italianen” besloot hij “en wij weten dat schoonheid sterker is dan barbarij”

 

Reacties