Van sommige dingen denk je dat ze echt enkel in Italië mogelijk zijn. Wel, het land doet zijn reputatie opnieuw alle eer aan. Momenteel woedt in de Italiaanse (sociale) media grote verontwaardiging over het feit dat Francesco Schettino, de beruchte kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, uitgenodigd werd als ‘expert’ in een paneldiscussie over ‘paniekbeheersing’ aan de befaamde universiteit La Sapienza in Rome.
Het was professor Mastronardi, verbonden aan de faculteit criminologie, die het blijkbaar een goed idee vond om de kapitein die aan de basis lag van de ramp met de Costa Concordia als gastspreker uit te nodigen. Ter herinnering: de Costa Concordia was het luxe cruiseschip dat in de nacht van 13 op 14 januari 2012 voor de kust van het Italiaanse eilandje Isola del Giglio op een rots te pletter sloeg. De kapitein had het bevel gegeven om rakelings langs het eiland te varen om zo één van zijn personeelsleden de kans te geven om vanop het schip even naar zijn zus te zwaaien die op het eiland verbleef. Bij de scheepsramp vielen 32 doden te betreuren. Tegen alle regels in verliet de kapitein als één van de eersten het schip, ondanks de uitdrukkelijke aanmaningen van de inmiddels gealarmeerde kustwacht die hem opriep aan boord te blijven met de niet mis te verstane woorden ‘vada a bordo, cazzo!’ (Ga terug aan boord, stomkop!) Schettino werd wereldwijd in de media neergesabeld als een onverantwoordelijke lafaard en een schande voor het beroep van scheepskapitein. Tegen Schettino loopt momenteel een proces.
Dat uitgerekend deze man in een prestigieuze Italiaanse universiteit wordt opgevoerd als expert in panelgesprek over paniekbeheersing beroert in Italië de gemoederen. De Italiaanse minister van onderwijs Stefania Giannini toonde zich bijzonder verontwaardigd over het initiatief. De professor die het debat organiseerde en Schettino had uitgenodigd werd inmiddels door de rector van de universiteit op de vingers getikt. Pikant detail: de Romeinse universiteit bouwt zich stilaan een reputatie op in het aantrekken van omstreden gastsprekers. Op 10 juni 2009 nodigde de Universiteit de toen al internationaal zeer omstreden Libische dictator Khadaffi uit voor een lezing, wat eveneens op veel kritiek werd onthaald. Hij kreeg bij die gelegenheid zelfs een gouden eremedaille uitgereikt. Je zou denken dat een universiteit die zich La Sapienza (de Wijsheid) noemt, zich geen twee keer aan eenzelfde steen zou stoten.