Voor het eerst in de geschiedenis zal een vrouw de burgemeestersjerp van de stad Rome omgorden. De nieuwe ‘sindaco di Roma’ heet Virgina Raggi. Ze is 37, advocate van beroep en was tot voor kort een nobele onbekende in de Italiaanse politiek. Raggi wist zich in de kijker te werken met een opmerkelijke campagne die hard inhakte op de klassieke centrumpartijen die Rome de voorbije jaren hebben bestuurd en die van het ene schandaal in het andere waren gesukkeld.
Virginia Raggi is geboren en getogen in Rome. Na haar rechtenstudies ging ze aan de slag in een advocatenbureau. Haar vakgebied was auteursrecht en Intellectuele eigendomsrechten. Niets wees erop dat ze zich ooit politiek zou engageren. Daar kwam verandering in toen ze als jonge moeder met haar dochter in de kinderwagen in de stad rondwandelde : slecht onderhouden voetpaden, onbetrouwbaar openbaar vervoer, vuilniszakken die niet werden opgehaald en de doorgang versperden, …. Kleine, dagelijkse ergernissen waar het Romeinse stadsbestuur blijkbaar geen antwoord op vond. Daartegen wou ze opkomen en in 2011 sloot ze zich aan bij de Movimento Cinque Stelle (M5S) , de populistische, anti-establishment partij van de charismatische cabaretier Beppe Grillo. Twee jaar later veroverde ze een zitje in de gemeenteraad van Rome. In februari 2016 won ze overtuigend de interne verkiezingen bij de M5S en werd door de partij naar voorgeschoven als haar kandidaat burgemeester bij de gemeenteraadsverkiezingen van 5 juni 2016.
Haar belangrijkste tegenkandidaat was Robert Giachetti, een vertrouweling van premier Matteo Renzi, die in Rome de meubelen voor zijn partij, de centrumlinkse Partito Democratico (PD) probeert te redden na de schandalen waarin de vorige burgemeester, partijgenoot Ignazio Marino, was terechtgekomen. Burgemeester Marino diende ontslag te nemen nadat details waren bekend geraakt over exorbitant hoge facturen voor etentjes die hij door de gemeentelijke administratie liet betalen. Ter herinnering: ook tegen de vorige burgemeester van Rome, Gianni Alemanno (Forza Italia), loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek wegens corruptie bij het aanbesteden van grote openbare werken.
Tegen deze achtergrond, waarbij zowel Forza Italia van Silvio Berlusconi als de Partito Democratico van Matteo Renzi, geassocieerd worden met machtsmisbruik en corruptie, ontpopte de frisse en onverdachte Virginia Ragi zich als hét alternatief voor de oude politiek cultuur van de klassieke partijen. Haar campagne zette de fouten van haar voorgangers zwaar in de verf en dat hebben de Romeinse kiezers blijkbaar geapprecieerd. Ze beloonden haar met een ruime meerderheid van de stemmen. Voor het eerst in de geschiedenis van Rome zal de stad bestuurd worden door een vrouw. De Movimento 5 Stelle van Beppe Grillo heeft een symbolische zege van formaat binnen.