Sergio Mattarella, de president met de Fiat Panda

28/02/2015 Reageer

Op 3 februari legde de 73-jarige Sergio Mattarella de eed af als nieuwe president van Italië. Hij neemt de functie over van Giorgio Napolitano die, met zijn 89 jaar, vond dat hij stilaan te oud werd voor de job. Dat Sergio Mattarella verkozen werd als president, deed in Italië veel wenkbrauwen fronsen. De bevolking omschrijft de Siciliaanse weduwnaar, die al enige jaren niet meer politiek actief is, als afstandelijk, kil en ondoorgrondelijk. Is dit de man die Italië opnieuw op de kaart zal zetten? Is dit het symbool voor de nieuwe politieke wind die premier Matteo Renzi wil doen waaien in de Laars? Wel… onderschat hem maar niet.

Zijn eerste daad als president typeert de man ten voeten uit. Enkele uren nadat hij de eed had afgelegd heeft hij een bezoek gebracht aan de Fosse Ardeatine, een symbolische gedenkplaats voor de Nazi-misdaden in Italië. Detail : hij reed er zelf naar toe aan het stuur van … zijn Fiat Panda. Discretie, bescheidenheid en eenvoud, Deze woorden vatten de man goed samen.

De nieuwe bewoner van ‘il Quirinale’, zoals het presidentiele paleis wordt genoemd, staat algemeen bekend als een fervent tegenstander van de maffia. Hij verdiende zijn sporen in de politiek nadat zijn broer Piersanti, toen gouverneur van Sicilië, in 1980 door de Cosa Nostra uit de weg werd geruimd. Tot het jaar 2001 bezette Mattarella met succes verschillende ministersposten en exact tien jaar later hervatte hij als rechter van het Grondwettelijk Hof zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad. De kersverse president weet met welke wapens te vechten en doet dat, in tegenstelling tot vele Italiaanse collega’s, in alle stilte.

Uitbundig kan je Sergio Mattarella in elk geval niet noemen, en in die zin staat hij diametraal tegenover alles wat Silvio Berlusconi belichaamde. De Siciliaan moet zowat de enige Italiaanse toppoliticus zijn die zichzelf nog niet in de kijker stelde in één van de vele talkshows op RAI 1. De nieuwe leider van Italië kon dan ook – het tegendeel zou verbazen – niet rekenen op de goedkeuring van ‘Il Cavaliere’. Berlusconi bestempelde de keuze voor Mattarella als ‘een bom onder de hervormingen van het land’. Die afkeer is trouwens wederzijds: wanneer de Forza Italia van Berlusconi werd toegelaten tot de Partito Popolare Europeo, sprak Mattarella in de pers over een “irrationele nachtmerrie”.

Na het 505de stembriefje in het voordeel van Mattarella brak het applaus in het Palazzo Montecitorio los. De eigenzinnige Palermitaan oogstte na het aangekondigde aftreden van de hoogbejaarde Napolitano veel respect in politieke kringen en wordt daar de komende zeven jaar voor beloond. “Mattarella is een man van weinig woorden. Hij houdt van grijs, vermijdt de camera’s en wanneer hij praat, kan je hem nauwelijks verstaan. Maar onder die grijze vacht zit een man met een rechte rug, iemand die spreekt met zijn daden en weet waar hij met het land naartoe wil”, oordeelt de gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica. Zal er de komende zeven jaren dan toch een nieuwe wind waaien door de Italiaanse politiek?
 

Reacties