Waarom speelt het Italiaanse nationale elftal in het blauw?

squadra azzurra

Op vrijdag 11 juni 2021 geeft Italië in Rome de aftrap voor het Europees Voetbalkampioenschap in een wedstrijd tegen Turkije. De Italiaanse nationale voetbalploeg staat bekend als gli azzurri of als la squadra azzurra. Heb je je eigenlijk al eens afgevraagd vanwaar die bijnaam komt? Waarom dragen de spelers van de Italiaanse voetbalploeg (en bij uitbreiding van alle andere Italiaanse nationale sportploegen) een azuurblauwe outfit? En dat terwijl de nationale vlag van Italië bestaat uit groen, wit en rood? Het verrassende antwoord op deze vraag is: de Maagd Maria.

Azuurblauw is sinds 6 januari 1911 de kleur van het Italiaanse nationale elftal. Op die dag trok de nationale voetbalploeg voor het eerst de bekende azuurblauwe voetbaluitrusting aan. Dit gebeurde als eerbetoon aan het Italiaanse Koninklijke Huis, de Casa di Savoia. De katholieke, adellijke familie di Savoia had een bijzondere verering voor de Maagd Maria, die in de christelijke iconografie steeds met een azuurblauwe mantel wordt afgebeeld. Het was graaf Amedeo VI di Savoia die in 1366 op zijn oorlogsschip een azuurblauwe vlag liet aanbrengen, naast de rode vlag met het witte kruis van de Casa di Savoia. Daarmee rekende hij op de bescherming van de Maagd Maria tijdens zijn militaire campagnes.

Door de eeuwen heen bleef deze kleur verbonden met de hertogelijke familie di Savoia. Dat bleef zo toen hertog Vittorio-Emanuele II in het jaar 1861 aangesteld werd als eerste koning van Italië. En ook al is de monarchie in Italië sinds 1946 afgeschaft, het azuurblauw leeft nog steeds door in de vlag van de Italiaanse president: een groen-wit-rode vlag afgeboord met een azuurblauwe rand.

Het was dus op 6 januari 1911 dat de Italiaanse nationale voetbalploeg voor de eerste keer met een azuurblauwe shirt het veld betrad. Dat gebeurde in Milaan, in een wedstrijd tegen de Hongaarse nationale ploeg, die de wedstrijd overigens won met 0-1. Ondanks de nederlaag bleven de Italianen achteraf met de azuurblauwe shirts spelen. Gaandeweg namen ook andere Italiaanse nationale ploegen de kleur over en sinds de Olympische Spelen van 1932 zijn alle Italiaanse nationale sportlui uitgerust in het blauw. Alle? Wel, niet helemaal. Italië zou natuurlijk Italië niet zijn mocht er niet iemand buiten de lijntjes willen kleuren. In dit geval zijn het de beoefenaars van auto- en motorsport. Deze sportlui verdedigen de natie in het rood, Ferrarirood uiteraard. Wie zal het ze kwalijk nemen?

Foto van de Italiaanse nationale ploeg op 6 januari 1911 met, voor het eerst, de ‘maglia azzurra’ (weliswaar niet als dusdanig te herkennen op deze zwart-wit foto).


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie