21 april 2018: Rome is jarig en blaast 2771 kaarsjes uit

21/04/2018 Reageer

Vandaag, 21 april 2018, is het exact 2771 jaar geleden dat de stad Rome werd gesticht. Volgens de legende zou Romulus, de tweelingbroer van Remus, op 21 april van het jaar 753 voor Christus op de flank van de Palatijn, één van de 7 heuvels van Rome, een kleine nederzetting hebben gesticht die in volgende eeuwen zou uitgroeien tot de Caput Mundi… de hoofdstad van de (antieke) wereld.  De Romeinen baseerden hun tijdrekening op deze stichtingsdatum. Ze rekenden immers in jaren ‘ab Urbe condita’ … ‘sinds de stichting van de Stad’.

Reeds in de Romeinse oudheid werd de mythische stichting van de stad jaarlijks herdacht. Die traditie wordt ook vandaag nog hoog gehouden. Van 18 tot 22 april vinden in Rome tal van manifestaties plaats om de stichting van de stad  te herdenken. In het Circus Maximus is een Romeins tentenkamp opgericht waar leden van de Gruppo Storico Romano in Romeinse klederdracht uitleg geven bij diverse aspecten van het dagelijks leven in het oude Rome.

Op de Piazza del Campidoglio, waar ooit de tempel van de Romeinse oppergod Jupiter stond, vond op de vooravond van 21 april een muzikaal spektakel ‘Aeterna Roma’ plaats. Aan de hand van muziek en theater werd een overzicht geboden van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de stad, vanaf de mythische stichting tot vandaag.

Romulus en Remus, de mythische tweeling die aan de basis lag van de stichting van Rome

De moord op Julius Caesar

(De pas verkozen) Dea Roma verschijnt op het toneel

Roma, Caput Mundi

Bij de eenmaking van Italië wordt Rome de hoofdstad van het land

Dea Roma, getooid met de Italiaanse en de Europese vlag

Het jaarlijkse hoogtepunt van de feestelijkheden is de grootse optocht met figuranten verkleed als Romeinse burgers, soldaten, gladiatoren… Deze vindt traditioneel plaats op de eerste zondag die volgt op 21 april.  De stoet, die dit jaar 1500 deelnemers telt uit 13 landen, vertrekt vanuit het Circus Maximus en maakt een tocht langs het Forum Romanum en het Colosseum. Vanuit heel Europa komen groepen en verenigingen gespecialiseerd in historische evocaties van de Romeinse tijd naar Rome afgezakt om deel te nemen aan dit grandioze spektakel. Absoluut een bezoek waard!

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties