21 april 2021: Rome is jarig!

21/04/2021 Reageer

Vandaag, 21 april 2021, is het officieel 2774 jaar geleden dat de stad Rome werd gesticht. Volgens de legende zou Romulus, de tweelingbroer van Remus, op 21 april van het jaar 753 voor Christus op de flank van de Palatijn, één van de zeven heuvels van Rome, een kleine nederzetting hebben gesticht die in volgende eeuwen zou uitgroeien tot de Caput Mundi, de hoofdstad van de (antieke) wereld. De Romeinen baseerden hun tijdrekening op deze stichtingsdatum. Ze rekenden immers in jaren ‘ab Urbe condita’, ‘sinds de stichting van de Stad’.

Reeds in de Romeinse oudheid werd de mythische stichting van de stad jaarlijks herdacht. Die traditie wordt ook vandaag nog steeds hoog gehouden. Door de coronapandemie vinden de traditionele herdenkingsplechtigheden dit jaar, net als vorig jaar overigens, grotendeels online plaats.

Toch willen we jullie op deze bijzondere dag nog even onderdompelen in de unieke sfeer die er in normale omstandigheden heerst rond 21 april in de Eeuwige Stad. Wij waren er in 2018 getuige van de viering van de Natale di Roma en maakten er toen volgend fotoverslag van. De plechtigheden speelden zich grotendeels af in het Circus Maximus en op de Piazza del Campidoglio. In het Circus Maximus was een Romeins tentenkamp opgericht waar leden van de Gruppo Storico Romano, de organisatie die de feestelijkheden organiseert, tekst en uitleg gaven bij diverse aspecten van het dagelijkse leven in het Oude Rome.

Ook werden er in het Circus Maximus tal van spektakels vertoond: historische evocaties, gladiatorengevechten, paardenrennen, dansen… Een meer dan gevuld programma! Vanop de grasflanken van het Circus keek het publiek gretig toe.

Op de Piazza del Campidoglio, waar ooit de tempel van de Romeinse oppergod Jupiter stond, werd aan de hand van muziek en theater een overzicht geboden van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de stad, vanaf de mythische stichting tot vandaag.

Romulus en Remus, de mythische tweeling die aan de basis lag van de stichting van Rome
De moord op Julius Caesar
(De pas verkozen) Dea Roma verschijnt op het toneel
Roma, Caput Mundi
Bij de eenmaking van Italië wordt Rome de hoofdstad van het land
Dea Roma, getooid met de Italiaanse en de Europese vlag

Het jaarlijkse hoogtepunt van de feestelijkheden is de grootse optocht met figuranten verkleed als Romeinse burgers, soldaten, gladiatoren… Deze vindt traditioneel plaats op de eerste zondag die volgt op 21 april. De stoet vertrekt vanuit het Circus Maximus en maakt een tocht langs het Forum Romanum en het Colosseum. Vanuit heel Europa komen groepen en verenigingen gespecialiseerd in historische evocaties van de Romeinse tijd naar Rome afgezakt om deel te nemen aan dit grandioze spektakel. Als de coronapandemie achter ons ligt, probeer dan zeker eens Rome te bezoeken op 21 april. 


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie