Stadsbestuur Rome maakt verbanning Ovidius ongedaan

17/12/2017 Reageer
Ovidius

Sprookjes bestaan! Het stadsbestuur van Rome heeft zonet de antieke Romeinse dichter Publius Ovidius Naso in ere hersteld. Ovidius werd ruim tweeduizend jaar geleden, in het jaar 8 n. Chr. door de toenmalige keizer Augustus om onduidelijke redenen verbannen naar Tomis, een kleine stad aan de Zwarte Zee (de huidige Roemeense havenstad Constanta).  Daar stierf Ovidius, eenzaam en verbitterd, in 17 n. Chr. Tweeduizend jaar na zijn dood wordt die verbanning officeel ongedaan gemaakt door de stad Rome.  Het initiatief voor het eerherstel kwam van de Movimento 5 Stelle (M5S), de populistische partij van komiek Beppe Grillo. Het voorstel kreeg ook de steun van de andere partijen van het huidige stadsbestuur.

Ovidius (geboren in 43 v. Chr. in Sulmo, het huidige Sulmona in de Abruzzen) was één van de bekendste dichters van het antieke Rome, samen met zijn tijdgenoten Horatius en Vergilius. Zijn bekendste werk is ‘Metamorphoses’, een verzameling van 246 gedichten, opgevat als een wereldgeschiedenis van gedaanteverwisselingen vanaf de Chaos (de schepping van de wereld) tot de Kosmos (de geordende wereld). De gedichtenbundel ‘Metamorphoses’ was reeds in het antieke Rome een heuse bestseller en de faam van Ovidius strekte zich uit over het hele Romeinse Rijk. Ook vandaag nog behoren de Metamorfosen van Ovidius tot de verplichte leerstof in de Latijnse lessen op school.

Het is vreemd dat een gevierd auteur als Ovidius door keizer Augustus verbannen werd naar een onherbergzaam gebied ver van Rome. De dichter heeft zijn verbanning in elk geval altijd onterecht gevonden. Over de reden van zijn ballingschap is overigens ook weinig geweten. De dichter zelf hield het bij een vage verwijzing naar ‘carmen et error’: een gedicht en een vergissing. Die ‘vergissing’ had mogelijk te maken met een liefdesaffaire met een familielid van de keizer. Het ‘gedicht’ zou dan weer een verwijzing kunnen zijn naar een ander meesterwerk van Ovidius, de ‘Ars Amatoria’ (de ‘Kunst van het liefhebben’). In deze gedichtenbundel geeft hij verleidingstips voor zowel mannen als vrouwen. Naar verluidt was keizer Augustus helemaal geen fan van het werk omdat het, naar zijn zeggen, mede verantwoordelijk was voor de zedenverwildering in het toenmalige Rome. Dat kan dus een rol hebben gespeeld in de beslissing om Ovidius uit Rome weg te sturen.

Dat Ovidius vandaag in ere wordt hersteld, maakt voor de auteur zelf natuurlijk weinig verschil. Maar de symboliek van het gebaar mag niet onderschat worden: het klassieke erfgoed blijft in Rome meer dan ooit springlevend. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Latijn leeft!

Ovidius

Standbeeld voor Ovidius in zijn geboortestad Sulmona in de regio Abruzzo

 

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

One thought on "Stadsbestuur Rome maakt verbanning Ovidius ongedaan"

Geef een reactie