Waarom Italianen bang zijn van het getal 17

ongeluksgetal 17

In de meeste Europese landen en ook in de Verenigde Staten staat het getal 13 bekend als een ongeluksgetal. In die landen is ‘vrijdag de dertiende’ dan ook een dag waarop uiterste voorzichtigheid geboden is. De combinatie van het ongeluksgetal 13 met een vrijdag, de dag waarop Christus is gestorven, is extra stresserend voor wie bijgelovig is.

Niet zo in Italië. Daar is 17 het ongeluksgetal. En, bijgelovig als heel wat Italianen zijn, treffen we hier en daar ook concrete voorbeelden aan van deze ‘heptadecafobie’ of ‘vrees voor het getal 17’. Zo bijvoorbeeld is er op vliegtuigen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia geen rij 17. Om dezelfde reden werd zo bijvoorbeeld ook het Franse automodel Renault R17 in de jaren ‘70 op de Italiaanse markt gebracht onder de naam R177. En uiteraard zijn er in Italië ook heel wat hotels waar je geen kamernummer 17 aantreft.

Maar de vraag is natuurlijk: waarom precies 17 als ongeluksgetal? Wel, daarvoor moeten we terug naar de tijd van de Romeinen. Het getal 17 werd in het Latijn geschreven als XVII. En met die lettercombinatie kan je ook het woord VIXI schrijven.  Het woord ‘vixi’ betekent in het Latijn ‘ik heb geleefd’ … met andere woorden: ‘ik ben dood’. Je vindt dit woord of ook het woord ‘vixit’ (‘hij/zij heeft geleefd’) op heel wat Romeinse grafstenen. In de meeste archeologische musea met vondsten uit de Romeinse tijd kom je doorgaans wel enkele van die grafstenen tegen.  Zo bijvoorbeeld hebben we de foto bovenaan dit artikel genomen in de Musei Capitolini in Rome. Het is de grafsteen van iemand die – toeval of niet – gestorven is op zeventienjarige leeftijd (VIXIT ANNIS XVII… ‘hij leefde 17 jaar’).

Samengevat: het ongeluksgetal 17 biedt nog maar eens een voorbeeld van hoe de erfenis van de antieke Romeinen nog steeds doorleeft in het hedendaagse Italië.

Wie zelf nog leuke voorbeelden weet van de Italiaanse angst voor het getal 17 mag ze ons vanzelfsprekend altijd doorsturen.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

1 thoughts on "Waarom Italianen bang zijn van het getal 17"

Geef een reactie