‘Non Solo’, een nieuw tijdschrift over Italië

07/04/2015 Reageer

Vlamingen hebben iets met Italië. Dat merk je onder meer aan het aantal Italiaanse restaurants. Ons land telt ondertussen meer pizzeria’s dan frietkoten. Dat merk je ook aan de groeiende belangstelling voor taallessen Italiaans en aan het toenemend aantal vakantiereizen of citytrips richting il bel paese.  Vorige week was er goed nieuws voor de Vlaamse italofielen. Op 2 april zag immers een nieuw Italiëtijdschrift het levenslicht. Het nieuwe magazine luistert naar de naam ‘Non Solo’, het is 116 pagina’s dik en de trotse (geestelijke) ouders zijn Jeff Keustermans en Ingrid Arckens, twee door Italië gepassioneerde Vlamingen, die in dit tijdschrift een middel zagen om hun liefde en bewondering voor Italië met zoveel mogelijk mensen te delen. We kochten een exemplaar, we lazen het en… we zagen dat het goed was.

Wij repten ons op 2 april naar de dagbladhandel en bestelden vol verwachting en nieuwsgierigheid een exemplaar. Het lange paasweekend gaf ons de kans om het tijdschrift rustig door te nemen en, we geven het graag toe, we waren aangenaam verrast.

Verrast waren we vooreerst door de veelzijdigheid van het magazine. Uiteraard koop je zo’n tijdschrift eerst en vooral om inspiratie op te doen voor een volgende reis naar Italië. Met de vele mooie en vlot geschreven artikels over o.m. Venetië, Norcia, Puglia en Val d’Orcia werden we op onze wenken bediend. De meeste van deze steden of regio’s hadden we ondertussen zelf al bezocht, maar toch ontdekten we in de artikels nog nieuwe tips die we zeker bijhouden voor een volgend bezoek. Daarnaast hebben we ook genoten van het artikel over zelfstudie Italiaans en van de kennismaking met schrijfster Silvia Avallone. En wat we bij onze volgende autoreis naar Italië zeker eens zullen uitproberen, dat is de oude Gotthardpas, die een prachtig alternatief lijkt te zijn voor de vaak ellenlange files aan de gelijknamige tunnel.

Blij verrast waren we ook door de vele mooie foto’s. Het maakt het hele tijdschrift aangenaam om lezen en om achteraf nog even door te bladeren.  Een goeie vondst is zeker ook de vormgeving van de inhoudstafel op pagina 2 waar je op een kaart van Italië meteen kunt zien waar de verhalen die je in het tijdschrift leest, zich situeren. 

Wat zeker een verademing is, dat is de keuze van het tijdschrift om zeer spaarzaam om te springen met advertenties en reclame. Dus geen product placement en ook, op een aantal uitzonderingen na, geen obligate lovende beschrijving van elke plaats waar de redacteurs tijdens het maken van de reportage goed (en wellicht ook gratis) hebben gegeten of gelogeerd.  Dat komt de geloofwaardigheid van de artikels uiteraard ten goede. 

Maar het grootste pluspunt, wat ons betreft, is dat het magazine wordt geschreven door ‘amateurs’, in de beste betekenis van het woord, namelijk: liefhebbers, mensen die deze artikelen niet om den brode moeten schrijven, maar wel omdat ze dat graag doen. Dit maakt de verhalen authentiek en doorleefd. Je hebt dan ook het gevoel dat de insider-tips die de auteurs je aanreiken ook echt beleefd werden en dus niet ergens zomaar overgenomen werden uit één van de talrijke bestaande tijdschriften of boeken. Dat de (meeste) auteurs landgenoten zijn, zorgt bovendien voor dat tikkeltje meer herkenbaarheid bij het Vlaamse lezerspubliek, in vergelijking met andere Nederlands(talig)e tijdschriften over Italië die toch eerder voor en vanuit de Nederlandse markt geschreven worden.

Betekent dit dat het eerste nummer meteen een absolute voltreffer is, zonder ruimte voor verbetering? Wel, dat ook weer niet. Er vielen ons immers al gauw een aantal schoonheidsfoutjes op. Dat de verschillende auteurs elk een eigen schrijfstijl hebben, is logisch en ook verrijkend, maar het verdient wel aanbeveling om bij de eindredactie te waken over uniforme spellingafspraken over alle auteurs heen. Jammer is ook dat ons kritische oog vrij snel al enkele spellingsfoutjes ontwaarde. Maar, laat dit vooral geen domper zetten op de feestvreugde bij het verschijnen van dit nieuwe magazine. We kijken nu al uit naar de volgende editie van Non Solo die voor volgend jaar is gepland.

Meer info: www.nonsolo.be
 

Reacties

Geef een reactie