‘Sabbie Viaggianti’. Unieke tentoonstelling rond Mauro Corbani in Knokke

22/11/2015 Reageer

Tot 31 december loopt in The Cappelleschi Gallery in Knokke de tentoonstelling ‘Sabbie Viaggianti. Dove il vento trasporta e crea’, gewijd aan het werk van de Italiaanse kunstenaar Mauro Corbani.  De werken van Corbani zijn bijzonder kleurrijk en getuigen van grote vitaliteit en grenzeloze fantasie. Grenzeloos mag je in het geval van Corbani gerust letterlijk nemen: de kunstenaar reisde zowat de hele wereld rond en vond in de vele vreemde en exotische culturen waarin hij zich onderdompelde de inspiratie voor zijn rijke en veelzijdige oeuvre.

Mauro Corbani is afkomstig uit Cremona, de geboortestad van Stradivarius. Hij genoot er reeds op jonge leeftijd zijn eerste artistieke vorming. Later vervolmaakte hij zijn technische kennis van zowel schilder- als beeldhouwkunst in grote kunststeden als Ravenna, Firenze en Parijs. Het was in Europa dat hij de fundamenten legde voor zijn artistieke ontwikkeling, maar het waren zijn omzwervingen in andere werelddelen die zorgden voor de artistieke inspiratie. Daar leerde hij nieuwe materialen en nieuwe kleuren kennen, maar ook nieuwe, vaak eeuwenoude, ambachtelijke kunsttechnieken. Hij noteert alle indrukken minutieus in kleine notiitieboekjes waarmee hij dan in zijn atelier aan de slag gaat. Dat atelier bevindt zich in Scarlino, een pittoresk stadje in de Maremma. Daar, in het bosrijke, ongerepte zuiden van Toscane, waar de geest van de oude Etruskische beschaving nog tastbaar aanwezig is, voelt Corbani zich thuis. Als kunstenaar staat hij immers dicht bij de natuur. Dat merk je al in de materialen die hij gebruikt: aangespoeld wrakhout, keramiek, zand, uitgerafeld touw, grofgeweven textiel. Maar ook zijn thema’s zijn ontleend aan de natuur. De werken van Corbani worden bevolkt door vreemde, mythische wezens: dieren, goden, heksen en sjamanen.

Mauro Corbani

De kunst van Corbani staat bol van de symboliek maar blijft toch zeer toegankelijk voor het publiek. Dat merk je meteen wanneer je de tentoonstellingsruimte in The Cappelleschi Gallery binnenstapt. De vitale, uitnodigende kleuren van de werken geven je meteen een warm en huiselijk gevoel. Het is een beetje als thuiskomen na een lange reis. Thuiskomen in een gastvrije oase… een gevoel dat overigens nog versterkt wordt doordat galerijhouder Eric Van Esser voor de gelegenheid de vloer van zijn galerij gedeeltelijk bedekt heeft met zand. Zo wordt meteen de link gelegd met de titel van de tentoonstelling: Sabbie Viaggianti… reizend zand.   

De werken van Mauro Corbani zijn vandaag terug te vinden in de meest prestigieuze verzamelingen van hedendaagse kunst verspreid over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Thailand, van Mexico tot Australië. En nu dus ook in Knokke. Een must see voor wie de komende weken nog eens naar de Belgische kust afreist.

De tentoonstelling ‘Mauro Corbani. Sabbie Viaggianti’ is wegens de grote belangstelling verlengd en nog tot 31 december te zien in The Capelleschi Gallery, Strandstraat 16, 8300 Knokke. Open op zaterdag en zondag. In de kerstvakantie dagelijks geopend  van 10u30 tot 18u00. In de kertsperiode worden ook meerdere werken uit de privé collectie van Mauro Corbani vertoond.  Meer info: The Cappelleschi Gallery op Facebook of via een mail aan galerijhouder Eric Van Esser op: eb035@hotmail.com

 

Reacties

Geef een reactie