Filmtip: Una via a Palermo

01/08/2014 Reageer

Dat Italiaanse vrouwen koppig kunnen zijn, is algemeen bekend, en weinig films weten dit beter uit te drukken dan  ‘Una via a Palermo’ (‘Een straat in Palermo’). De film werd geregisseerd door de Siciliaanse Emma Dante, die zich aan een experiment waagde door haar eigen roman ‘Via Castellana Bandiera’ uit te werken tot een filmscenario.

Wanneer de Milanese Rosa met haar partner Clara op weg is naar een bruiloft in Palermo, slaat ze tijdens een ruzie een veel te smal steegje in. Een verkeerde beslissing, zo zou later blijken. In de Via Castellana Bandiera komen ze oog in oog te staan met de auto van Samira, de bejaarde grootmoeder van de familie Calafiore. De oplossing is eenvoudig: één auto gaat even achteruit zodat de andere kan passeren. Geen van beide is echter van plan te wijken. Beide vrouwen trotseren de loden hitte van de Siciliaanse zon, de nachtelijke kou, de vermoeidheid en de honger. Het wordt een uitputtingsslag waar niet snel een einde aan lijkt te komen. Bovendien geeft dit sterk staaltje vrouwelijke koppigheid in geen tijd aanleiding tot een heuse volksopstand, en worden er in de buurt verschillende weddenschappen gesloten. Wie wijkt als eerste?

‘Una via a Palermo’ draait niet uitsluitend om Rosa en Samira, maar staat bovenal symbool voor de tweestrijd tussen Noord- en Zuid-Italië, voor de verschillen tussen jong en oud en voor de kloof tussen rijk en arm. Op het filmfestival in Venetië kaapte Emma Dantes debuut meerdere prijzen weg, en ook in de Vlaamse zalen wordt de film warm onthaald. Zeker de moeite waard!

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oE3aaUaZ6C8
 

 

Reacties

Geef een reactie