‘Giudizio Universale’ brengt de Sixtijnse kapel tot leven

03/04/2018 Reageer
Giudizio Universale

In Rome loopt nog tot 31 mei een uniek spektakel met film, muziek en dans: Giudizio Universale. Deze 60 minuten durende voorstelling laat je op een verrassende en indrukwekkende wijze kennismaken met één van de grootste en meest tot de verbeelding sprekende kunstwerken van Rome: de Sixtijnse kapel, het ultieme meesterwerk van de geniale kunstenaar Michelangelo.

We reizen terug in de tijd naar het jaar 1508. Het is Michelangelo zelf die ons doorheen de voorstelling leidt. We ontmoeten de kunstenaar eerst in de marmergroeven van Carrara, waar hij op zoek is naar een geschikt blok marmer voor één van zijn bekende beelden, de David. We zien het beeld voor onze ogen geboren worden uit het marmer.

Giudizio Universale

Later zien we maestro Michelangelo terug in het gezelschap van Paus Julius II. Hij is het die Michelangelo, die zichzelf als een beeldhouwer beschouwt en niet als schilder, toch weet te overhalen om de opdracht voor het beschilderen van het plafond van de Sixtijnse kapel te aanvaarden. We zien de kunstenaar vervolgens, zwevend door de zaal, de verschillende scènes uit het scheppingsverhaal tot leven wekken.

Giudizio Universale

Je komt ogen te kort om de beelden, die 270 graden om je heen op de wanden en het plafond van de zaal worden geprojecteerd, te bewonderen. Je krijgt het gevoel dat je zelf door de Sixtijnse kapel zweeft en meegezogen wordt in de verschillende taferelen. De meeslepende muziek, gecomponeerd door niemand minder dan Sting, versterkt nog het gevoel van overweldiging.

Even wordt de kijker rust gegund: we zien de kardinalen in conclaaf gaan om in de Sixtijnse kapel een nieuwe paus te kiezen. De geur van wierook verspreidt zich doorheen de zaal en plots rijst tussen de stoelen een heuse schouw omhoog waaruit witte rook tevoorschijn komt: habemus papam! De nieuwe paus, Clemens VII, laat de inmiddels 70-jarige Michelangelo uit Firenze naar Rome komen voor een nieuwe opdracht: het afwerken van de Sixtijnse kapel met een nieuw fresco. De paus stelt voor om de twaalf apostelen af te beelden, maar Michelangelo ziet het anders: hij voelt stilaan zijn levenseinde naderen en wil ‘Het Laatste Oordeel’, de ‘Giudizio Universale’ schilderen.  En zo gebeurt het ook. Wat volgt is een grandioze finale vol wervelende beelden van de vele, kleurrijke figuren die het monumentale fresco van Het Laatste Oordeel bevolken: heiligen, verdoemden, demonen en duivels … Voor je ogen komen ze allemaal tot leven.

Giudizio Universale

Wat ons betreft, beslist de moeite om te gaan bekijken. Voorstellingen vinden plaats in het Auditorium della Conciliazone aan de Via della Conciliazione, 4 nabij het Vaticaan. Tickets zijn er vanaf 18 euro (volwassenen) of 12 euro (kinderen tot 12 jaar).  Meer info: www.giudiziouniversale.com

Dit introductiefilmpje geeft je alvast een goed idee van wat je mag verwachten:

Giudizio Universale

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie