Hedwig Zeedijk gidst je naar de ziel van Rome

18/06/2017 Reageer
Gids naar de ziel van Rome - Hedwig Zeedijk

Rome is een fascinerende stad waar je niet op uitgekeken raakt. Zelf zijn we er al tientallen keren geweest en ook al beschouwen we de stad stilaan als onze tweede thuis, we hebben ons al neergelegd bij het feit dat we nooit échte Romeinen zullen worden. Dat word je volgens de Romeinen zelf overigens pas na de zevende generatie. Het klopt dus wat ze zeggen: ‘Roma. Non basta una vita’… één leven volstaat niet om de stad echt te leren kennen.

Dat zal ook Hedwig Zeedijk, die nochtans 20 jaar in de stad woonde en werkte als journaliste, niet ontkennen. Maar met haar recent verschenen boek ‘Gids naar de ziel van Rome’ slaagt ze er wel in om de lezer een unieke inkijk te geven in La Città Eterna (de Eeuwige Stad) zoals ook de echte Romeinen haar dagelijks beleven. Na het lezen van haar boek hebben we de indruk alvast drie generaties dichter bij het echte Romegevoel te staan.

Verwacht je niet aan een klassieke Romegids met een opsomming van alle bezienswaardigheden die je als toerist moet gezien hebben. Nee, Hedwig Zeedijk benadert Rome vanuit acht thematische invalshoeken die voor de Romeinen zelf relevant zijn en deel uitmaken van hun dagelijkse leven.

Het boek begint dan ook, niet onlogisch, met… het dagelijks ‘brood’.  We leren dat Romeinen van brood houden en dat er heel wat variaties zijn die elk hun eigen geschiedenis hebben. Wanneer we de volgende keer in Rome bij de bakker binnenstappen, zullen we dus geen pane meer vragen, maar resoluut kiezen voor een ciriola, een rosetta of – waarom ook niet – een maritozzo con la panna. Ook andere Romeinse eet- en drinkgewoontes passeren in het eerste hoofdstuk de revue.

Wie ‘brood’ zegt, zegt ‘spelen’ (panem et circenses). Het tweede thema dat Hedwig Zeedijk aansnijdt, is de typisch Romeinse passie voor sport en spel.  Bepaalde kansspelen of gezelschapsspellen die vandaag nog heel populair zijn bij de moderne Romeinen, blijken hun oorsprong te hebben in het antieke Rome. Ook calcio (voetbal) mag uiteraard niet ontbreken. Met twee clubs in de hoogste voetbalklasse, SS Lazio en AS Roma, zijn de Romeinse voetballiefhebbers verwend. Maar je moet kiezen tot welk kamp je behoort: de historische ‘ploeg van ’t Stad’ SS Lazio, opgericht in 1900, of AS Roma, opgericht in 1927 als prestigeproject op uitdrukkelijke vraag van de fascistische partij van Mussolini.

Andere hoofdstukken zijn gewijd aan het Romeinse dialect, de Romeinse cinema, de vele volksfeesten in de Romeinse kalender en aan enkele typisch Romeinse legendes waaronder die van de ‘sprekende beelden’ (zie ook het artikel elders op deze blog).

In een van de hoofdstukken neemt Hedwig Zeedijk ons ook mee naar het ondergrondse Rome. Feit is dat Rome naast de vele monumenten bovengronds ook nog een hele rijkdom aan archeologische schatten verbergt in haar onderbuik. Vele daarvan zijn ook voor het publiek toegankelijk, al moet je er soms wel wat moeite voor doen.

Aandacht gaat ten slotte ook naar het geloof en het bijgeloof, twee zaken die voor de gemiddelde Romein op hetzelfde niveau staan.

Het boek ‘Gids naar de ziel van Rome’ is een absolute aanrader voor wie van Rome houdt en de stad nog beter wil leren kennen. De vlotte, verhalende schrijfstijl van Hedwig Zeedijk maakt dat je deze gids bijna leest als een roman. Het is dan ook een zeer interessante en welkome aanvulling op de vele klassieke reisgidsen die je overal vindt.

Gids naar de ziel van Rome, Hedwig Zeedijk. Uitgegeven bij Davidsfonds/WPG Uitgevers, Antwerpen 2017

ISBN 978 90 5908 4 – 271 pagina’s

Meer over Hedwig Zeedijk op www.hedwigzeedijk.com

Hedwig Zeedijk - Franka Verhoeyen - Carl Buyck

Op vrijdag 16 juni kwam Hedwig Zeedijk haar boek voorstellen in Antwerpen. Het was een leerrijke en gezellige avond.

Reacties

Geef een reactie