Protagonisten van Italiaanse ‘street art’ te gast in Knokke

23/02/2016 Reageer

In de Cappelleschi Gallery in Knokke loopt nog tot 20 maart de verrassende tentoonstelling ‘Renaissance is Over’, gewijd aan twee van de belangrijkste en meest invloedrijke protagonisten van de huidige Italiaanse street art. Het gaat om Exit/Enter en Jamesboy, twee anonieme, jonge kunstenaars. Hun roots liggen in Firenze, maar ondertussen zijn ze erin geslaagd om ook elders in Italië en stilaan ook in het buitenland door te breken. Twee kunstenaars dus om in het oog te houden.

De titel ‘Renaissance is Over’ is niet toevallig gekozen. Firenze, het werkterrein van de twee kunstenaars, staat bekend als de bakermat van de Renaissance. Het is een prachtige stad die nog steeds miljoenen bezoekers aantrekt, die zich komen vergapen aan de klassieke meesterwerken van Michelangelo, Botticelli, Rafaël, Bramante en de andere exponenten van de kunst uit het Medici tijdperk. Maar voor een nieuwe generatie kunstenaars, waaronder Exit/Enter en Jamesboy, heeft de stad nood aan vernieuwing. Met hun werken, die ze ’s nachts tot leven brengen op de muren van de stad, willen ze Firenze uit een diepe winterslaap wekken. Hun kunst is met andere woorden een wake-up call: de renaissance is voorbij!

De frêle mannetjes van Exit/Enter

Ze hangen vast aan rode ballonnen die waaien in de wind. Ze balanceren op lange ladders in een poging om de hemel aan te raken. Of ze lopen bloemen en hartjes achterna. De lieve, frêle mannetjes die Exit/Enter op de wereld loslaat brengen een boodschap van hoop en toveren een glimlach op het gezicht van de toevallige passant. Je komt ze tegen op de muren van tal van Italiaanse steden, waaronder Rome, Napels, Pisa, Livorno, Venetië en uiteraard Firenze. Maar ook in Brussel en Amsterdam werden ze ondertussen al gesignaleerd. Over hun ontstaansgeschiedenis zegt de kunstenaar, die anoniem wenst te blijven, het volgende: “Het mannetje is altijd al aanwezig geweest in mijn tekeningen op papier. Het kwam alsmaar vaker voor in mijn werk. Het verplaatste zich doorheen mijn sketchboek en zocht interactie. En op een nacht heb ik besloten er eentje los te laten in de straten”.

Exit Enter

 

De intrigerende personages van Jamesboy

De kunstenaar die schuilgaat achter het pseudoniem Jamesboy is van Zuid-Amerikaanse origine, maar hij leeft reeds een tiental jaar in Italië en is uitgegroeid tot één van de meest actieve kunstenaars van de Florentijnse kunstscene. Hij is begonnen met street art op 15-jarige leeftijd, eerst met eenvoudige tags op muren, later met intrigerende, vaak sprookjesachtige figuren. JamesBoyJamesboy, die geen traditionele academische opleiding heeft gehad en vrijwel autodidact mag genoemd worden, heeft vooral geleerd uit het werk van andere kunstenaars. Hij is gaandeweg eigen personages beginnen creëren en heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, zeer bijzonder en uniek. Hij schildert niet alleen op muren, maar bijvoorbeeld ook op matrassen of strijkijzers die op straat werden achtergelaten, of op stukken van meubels die als afval op straat worden gezet. Hij kiest ervoor om nieuw leven te schenken aan iets dat levenloos is geworden. Vervolgens kijkt hij geamuseerd toe hoe mensen opnieuw waarde hechten aan een beschilderde houten tafel die even voorheen nog afval was en die ze nu graag terug mee naar huis nemen. Op de unieke en boeiende tentoonstelling in Knokke zijn een hele reeks originele werken te zien die de kunstenaars in hun atelier hebben gemaakt en die vaak als basis hebben gediend voor werken die ze vervolgens ’s nachts op muren of poorten in de stad hebben nagelaten.

 

De verdienste voor het ontdekken en aanmoedigen van deze twee uitzonderlijke artiesten berust bij de Belgische galerijhouder en kunstkenner Eric van Esser. Na een eerdere, succesvolle tentoonstelling waarin hij werk van andere bekende Italiaanse street artists als Clet, Urban Solid en Blub onder de aandacht bracht van het Belgische publiek, leidt hij ons deze keer binnen in de magische wereld van twee andere, veelzijdige street artists, die momenteel tot de meest invloedrijke kunstenaars in hun genre behoren: Exit/Enter en Jamesboy… twee namen om te onthouden.

Praktisch: De tentoonstelling ‘Renaissance is Over’ loopt nog tot 20 maart in The Cappelleschi Gallery, Strandstraat 16, 8300 Knokke

Eric Van Esser

 

Reacties

Geef een reactie