The Cappelleschi Gallery brengt top van de Italiaanse street art naar België

01/01/2015 Reageer

Wie aan Firenze en aan kunst denkt, denkt onvermijdelijk aan de vele meesterwerken van de renaissance. Het zijn inderdaad de kunstwerken van klinkende namen zoals Botticelli, Brunelleschi, Raffaël, da Vinci en Michelangelo, die vandaag nog steeds massa’s toeristen naar Firenze lokken. Maar de opmerkzame bezoeker wordt in de straten van Firenze ook getrakteerd op  een heel andere en heel subtiele vorm van kunst… street art!  Vijfhonderd jaar na de bloei van de renaissance is Firenze de bakermat van een nieuwe generatie kunstenaars die langzaam maar zeker Europa en de rest van de wereld aan het veroveren zijn. De meest representatieve vertegenwoordigers van de Florentijnse street art kan je nog tot Pasen 2015 bewonderen in The Cappelleschi Gallery in Knokke. We gingen er uiteraard eens kijken en hadden er een lange en bijzonder aangename babbel met galerijhouder, kunstminnaar, mecenas en vooral gentiluomo Eric van Esser.

Onder de titel ‘Clet & Friends’ brengt The Cappelleschi Gallery werken samen van vier van de belangrijkste exponenten van de hedendaagse Italiaanse street art, met name Blub, UrbanSolid, Clet en Exit/Enter.

Dante Blub

 

Blub is het pseudoniem van een anonieme straatkunstenaar. Onder de projectnaam ‘l’arte sa nuotare’ (de kunst kan zwemmen) maakt hij portretten van bekende historische of hedendaagse figuren die hij telkens een duikbril aanmeet. De duikbril symboliseert voor de kunstenaar het feit dat we de crisis waarin de westerse wereld vandaag is verzonken toch kunnen overleven. We zijn momenteel even ondergedoken, maar met behulp van de duikbril kunnen we overleven en terug boven water komen. Blub – what’s in a name – heeft een hele reeks, iconische portretten onder handen genomen van historische figuren uit de Italiaanse geschiedenis zoals Dante, Leonardo da Vinci, Federico di Montefeltro…  Maar daarnaast beeldt hij ook meer actuele en hedendaagse personages uit. In elk land waar hij een tijdlang te gast is, verrast hij het publiek met originele portretten van bekende lokale personages, vaak kunstenaars. Zo bijvoorbeeld maakte hij speciaal voor de tentoonstelling in Knokke een portret van René Magritte, Jacques Brel en… Stromae.  In de Italiaanse pers werd hij recent uitgeroepen tot de meest beroemde en vernieuwende straatkunstenaar van Italië.

Urban Solid street art

 

UrbanSolid is de naam waaronder twee jonge kunstenaars uit Milaan hun werk tonen aan de wereld. Ze maken levensgrote gips- of cementafdrukken van voorwerpen, figuren of menselijke lichaamsdelen en beschilderen die met felle kleuren. De werken, die herinneringen oproepen aan de pop-art, worden in een stedelijke omgeving neergezet en willen een aanklacht zijn tegen de wijze waarop de maatschappij functioneert. Typisch zijn de ietwat houterige figuren met de ogen verstopt achter een zware, donkere zonnebril. Ze lijken de voorbijganger te willen confronteren met de collectieve verblinding waaraan de samenleving vandaag vaak ten prooi valt. Vanuit Italië, waar werken te vinden zijn in Milaan, Firenze en Turijn, zijn de jongens inmiddels ook noordwaarts getrokken naar Parijs, London en Amsterdam…. en nu tijdelijk dus ook in Knokke.

Clet street art

 

Clet kan je misschien kennen van de humoristische, gepimpte verkeersborden die je in een groeiend aantal steden, inmiddels ook in België, sporadisch aantreft. De van oorsprong Bretoense kunstenaar is al 25 jaar actief in Italië en woont en werkt sinds 2005 in Firenze. Clet verheft banale verkeersborden tot kleine kunstwerkjes. Daarmee wil hij de voorbijganger, die zich op de borden oriënteert om zich een weg te banen door de urban jungle, prikkelen en aanmoedigen om zich niet in slaap te laten wiegen door de dagelijkse routine. Aanvankelijk kreeg Clet heel wat last met de lokale politie in Firenze die zijn artistieke aanpassingen van de verkeersborden in de stad maar matig kon waarderen. De massale belangstelling van het publiek zorgde er echter voor dat de kunstenaar ondertussen door de lokale autoriteiten gedoogd wordt in zijn eigen stad en niet langer clandestien hoeft te werken.

Exit Enter street art

 

Exit/Enter is de mysterieuze naam van een anonieme Italiaanse straatkunstenaar die vanuit Firenze stilaan ook andere bekende Europese cultuursteden verblijdt met zijn eenvoudige maar geraffineerde muurtekeningen. Centraal staat een eenvoudig, met enkele rake lijnen geschetst figuurtje. Vaak hangt het aan een touw met een knalrode ballon. Soms staat het bovenaan een ladder, hoog in de wolken, reikend naar de hemel. In andere tekeningen zien we het figuurtje hartjes of bloemetjes najagen. Eén ding is zeker, als je wandelend langs de straat plots oog in oog staat met één van die mannetjes, dan sta je spontaan even stil om je te laten meeslepen door de suggestieve kracht die uitgaat van het poëtische tafereeltje. We spreken uit ervaring. Onze eerste Exit/Enter-ervaring maakten we zelf mee in Rome tijdens een avondwandeling op weg naar de Santa Maria Maggiore. We hebben er meteen een foto van gemaakt. Toen we dit in Knokke vertelden aan Eric van Esser en hem beschreven hoe het werk eruit zag (een mannetje op een wolk, bovenaan een ladder, met een hand reikend naar een rode ballon) wist hij ons te vertellen dat hij enkele dagen voordien de verkoop had bemiddeld van een soortgelijk werk – geschilderd op een houten luik – aan iemand die om de hoek een appartement heeft. Als bij toeval stapte de eigenaar van het werk een kwartiertje later de galerij binnen. Bleken we hem nog te kennen ook! Het was een oud-collega uit Brussel die ons uiteraard meteen uitnodigde om, na ons bezoek aan de galerij, het kunstwerk te gaan bezichtigen in zijn nieuwe habitat. Het bleek inderdaad om eenzelfde werk te gaan als datgene dat we toevallig op een zonnige zomeravond hadden gespot in Rome. Verrassend toch hoe kunst mensen op wonderlijke wijze kan samenbrengen. Samen met ex-collega Frederic en galerijhouder Eric praatten we, bij een goed glas wijn, nog wat na over kunst, over toevallige ontmoetingen en over hoe deze iemands leven kunnen bepalen.

Na ons – veel langer dan gepland – bezoek aan The Cappelleschi Gallery in Knokke reden we, aangenaam verrast en verrijkt terug naar huis, denkend aan de afscheidswoorden van de sympathieke galerijhouder Eric: “Niet wat je hebt, maar wat je in je draagt  is van belang”.

De tentoonstelling ‘Clet & Friends. The Top of Italian Street Art’ loopt nog tot Pasen in The Cappelleschi Gallery, Strandstraat 16, 8300 Knokke.  Voor meer info, zie The Cappelleschi Gallery op Facebook.

Reacties

Geef een reactie