Unieke tentoonstelling over Italiaanse wagens in Brussel

02/12/2015 Reageer

Liefhebbers van Italiaanse wagens, opgelet! Van 3 december tot 31 januari 2016 loopt in het museum Autoworld in Brussel Italian Car Passion, een groots opgezette tentoonstelling gewijd aan ‘la bella machina’. Lamborghini, Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia, Fiat… alle Italiaanse autoconstructeurs zijn er vertegenwoordigd, met modellen van vroeger en nu. Veel van de wagens die er worden vertoond werden speciaal voor dit evenement bij privéverzamelaars en internationale musea geleend. Het mag duidelijk zijn: dit is een tentoonstelling die rechtgeaarde Italiëliefhebbers niet mogen missen.

De jaren ’50-’60 van de vorige eeuw vormden zonder enige twijfel de gouden periode van de Italiaanse auto-industrie. Constructeurs zoals Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Ferrari, Maserati… en later Lamborghini probeerden elkaar qua technologische vindingrijkheid voortdurend de loef af te steken, waardoor er steeds krachtiger auto’s uit de fabrieken rolden. De technologische vooruitgang, gecombineerd met geavanceerde Italiaanse design maakten dat de wagens bijzonder populair werden, niet alleen in Italië zelf, maar ook ver daarbuiten. Constructeurs, designers en carrosseriespecialisten konden nauwelijks de orders volgen. De Italiaanse creaties verwierven wereldwijd grote faam en die fascinatie is tot op vandaag gebleven.

De ontwerpers van de tentoonstelling zorgden voor een gepast kader om de wagens volledig tot hun recht te laten komen. Ze ontwierpen een sfeervolle Italiaanse piazza en die staat, naar goede (?) Italiaanse gewoonte, vol geparkeerde wagens. Als bezoeker kan je tussen de wagens door over de piazza slenteren. Je staat er oog in oog met zeldzame exemplaren als de Alfa Romeo Disco Volante uit 1952 (waarvan slechts 4 exemplaren werden gemaakt), de Lamborghini Miura, de Maserati Ghibli… Tussen deze grote namen uit de Italiaanse automobielindustrie tref je echter ook de kleine, populaire stadswagentjes aan die in de jaren ‘’50-’60 leven brachten in de Italiaanse straten: een Fiat Cinquecento Giardiniera, een Vespa driewieler, een Multipla taxi, een Autobianchina Cabrio… Naast oude, iconische modellen zijn er ook enkel moderne pareltjes te bewonderen, zoals de Lamborghini Veneno en de nieuwste sensatie uit de Ferraristal: de veelbesproken LaFerrari !

Een tentoonstelling over Italiaanse wagens kan uiteraard niet volledig zijn zonder een verwijzing naar de mythische autorally’s zoals de Mille Miglia, de jaarlijkse race tussen Brescia en Rome en de iets minder bekende, maar zeer spectaculaire Targa Florio die zich afspeelt op de smalle bergweggetjes van het Siciliaanse binnenland. Een aantal beruchte racemodellen, zoals de Ferrari 250 SWB, zijn op de tentoonstelling te zien tegen een achtergrond waarop de bezoekers bepaalde etappes van die beroemde wedstrijden kunnen volgen.

Praktische informatie:

Autoworld Museum Brussels Esplanade van het Jubelpark 11, 1000 Brussel

Openingsuren:

  • Iedere dag van 3 december 2015 tot 31 januari 2016
  • ook open op maandag, op 25 december en op 1 januari
  • van 10.00 u tot 17.00 u (zaterdag en zondag: van 10.00 u tot 18.00 u)

Tarieven (*)

  • Volwassenen : €13
  • Groepen (15 personen en meer na reservatie) / Studenten / Senioren / Invaliden : €10
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar : €7 / Kinderen < 6 jaar: gratis

(*) met een ticket voor de tentoonstelling krijgt u ook toegang tot de permanente collectie van het museum

Website : www.italiancarpassion.be

 

Reacties

Geef een reactie