De Thermen van Caracalla: baden in stijl

18/04/2018 Reageer
Thermen van Caracalla

Op een boogscheut van het Colosseum, waar het gewoonlijk gonst van de toeristen, baden de Thermen van Caracalla in een oase van groen… Een ideale bestemming dus voor wie even aan de Romeinse stadsdrukte wil ontsnappen.

Caracalla, genoemd naar de ‘soldatencape’ die hij zo graag droeg, volgde in 211 zijn vader, keizer Septimius Severus, op samen met zijn jongere broer Geta. Hij was toen 25 jaar. Nog in hetzelfde jaar vermoordde hij zijn broer zodat hij ongestoord van de alleenheerschappij kon genieten. Ook duizenden aanhangers van Geta ruimde hij op gruwelijke wijze uit de weg.

In 212 begon hij aan de bouw van een fenomenaal badhuiscomplex. In 216 waren deze keizerlijke thermen voor het publiek toegankelijk. Lang heeft Caracalla er echter niet van kunnen genieten, want het jaar erna werd hij tijdens een campagne in het oosten vermoord door een van zijn officieren, die het waanzinnig wrede optreden van de keizer daar niet langer kon verdragen… Na zijn dood werden de thermen verder afgewerkt door de keizers Elagabalus en Alexander Severus.

Thermen van Caracalla

De Thermen van Caracalla, met een oppervlakte van ongeveer 11 hectare, waren in hun tijd de grootste ooit, in 305 enkel door die van keizer Diocletianus in grootte overtroffen. Het monumentale complex kon tot 6000 bezoekers verwelkomen, van wie er 1600 tegelijkertijd konden baden. In de thermen werden zowel koude, lauwe als warme baden genomen, respectievelijk in het frigidarium, tepidarium en het caldarium. Een speciaal aangelegd aquaduct voerde het nodige water aan.

Thermen van Caracalla

Thermen van Caracalla

Maar thermen waren voor de Romeinen veel meer dan enkel openbare badhuizen, waar het reinigen en het verzorgen van het lichaam, zoals massages en sauna, centraal stonden. Ze deden daarnaast ook dienst als sportcomplex en als een cultureel centrum. Zo waren er ruimtes om te sporten, een zwembad, uitgestrekte tuinen, bibliotheken, conversatieruimtes, diverse eetgelegenheden, feestzalen, … Kortom: een geliefde ontmoetingsplaats voor alle lagen van de bevolking. De toegang was veelal gratis. Op die manier gaf de keizer blijk van zijn vrijgevigheid en trachtte hij het volk te vriend te houden.

Dat thermen bijzonder luxueuze oorden waren, blijkt niet alleen uit de gigantische afmetingen van de hallen, maar ook uit de rijkelijke versieringen, zoals mozaïeken, marmerbekleding, schilderwerk, beelden…

Jammer genoeg is er van de grandeur van de Thermen van Caracalla nu niet veel meer overgebleven. Ook al is op de archeologische site de oorspronkelijke structuur van het badhuis nog duidelijk herkenbaar en zie je hier en daar nog enkele goed bewaarde mozaïekvloeren, je moet als bezoeker toch over een flinke dosis verbeelding beschikken.

Om hieraan tegemoet te komen, zijn er momenteel op de site naast audioguides ook virtual reality-brillen beschikbaar. We raden het echt aan om die te gebruiken. Je volgt een uitgestippeld parcours met tien haltes. Bij elke halte zet je de bril op en krijg je beelden en uitleg over de plaats waar je op dat moment staat. Bij de haltes in het eigenlijke badhuis zelf kan je 360° om je heen kijken en beleven hoe de ruimte waarin je je bevindt er vroeger moet hebben uitgezien. Indrukwekkend! Onderstaand filmpje geeft je een idee van wat je mag verwachten.

Caracalla

Thermen van Caracalla

Praktisch: Je kan de archeologische site zelf verkennen. De huurprijs van een VR-bril bedraagt 7 euro bovenop het toegangsticket voor de site (8 euro). Het aantal VR-brillen is beperkt. Je kan ze dan ook best vooraf online reserveren via deze website.

Voor meer info over de Thermen van Caracalla kan je terecht op deze site.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie