Op bezoek in Nardò, waar een stier geen rund is…

08/07/2018 Reageer
Nardò

Als je de legende mag geloven dan is de stad Nardò in de regio Salento (het zuiden van Puglia) gesticht op de plaats waar ooit een stier met een hoefstoot op miraculeuze wijze een bron deed opwellen. Of dat waar is, valt niet te achterhalen. Feit is wel dat het wapenschild van de stad vandaag nog steeds een stampvoetende stier bevat met in het Latijn de verduidelijking ‘TAURO, NON BOVI’, een stier, geen (gewoon) rund.

Nardò

Los van deze aardige legende is Nardò vandaag vooral een bezoekje waard omwille van de weelde aan barokke monumenten die het kleine stadscentrum een grootse uitstraling geven.

Het hart van de stad is de elegante Piazza Salandra, één van de mooiste barokpleinen van Zuid-Italië. Centraal op het plein trekt de achthoekige Guglia dell’Immacolata onvermijdelijk de aandacht. Dit 19 meter hoge, ietwat protserige monument werd in 1769 opgericht ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Nardò

Het asymmetrische plein is omzoomd door gebouwen met sierlijke bogen, balkons, loggia’s en portieken. Het grootste gebouw op het plein is het Palazzo di Città, sinds 1612 zetel van het stadsbestuur. Het oorspronkelijk barokke gebouw werd na een verwoestende aardbeving in 1743 heropgebouwd met toevoeging van gracieuze stijlelementen uit de rococco.   

Nardò

Het oudste gebouw is dan weer de Sedile, gebouwd in 1497. Dit was de plaats waar de stadsmagistraat audiënties hield en recht sprak. Tegenwoordig vind je hier de toeristische dienst. De gevel van het gebouw wordt bekroond met een beeld van San Gregorio, de patroonheilige van de stad. Hij bevindt zich in het gezelschap van twee andere heiligen: Sint Michaël en Sint-Antonius, die eveneens waken over de stad.

Nardò

Op de Piazza Salandra zijn er – uiteraard – ook kerken.  De sobere Chiesa di San Trifone kijkt uit op het plein.

Nardò

Om de barokke voorgevel van de Chiesa di San Domenico te zien moet je even het hoekje om lopen. Let op de grappige figuren in soms vreemde houdingen.

Nardò

Nardò

Op een warme zomerdag kan je tijdens het bewonderen van het plein je dorst lessen aan het frisse water uit de fontein links van de zij-ingang tot de Chiesa di San Domenico. Terwijl je drinkt, staart een beeld van de stampvoetende stier je aan. Rechts van de fontein zie je de stier nog eens, met de gekende inscriptie ’tauro, non bovi’.

Nardò

Als je rechts voorbij de Sedile wandelt, bereik je de kathedraal. Deze kreeg haar huidige uitzicht in de 18de eeuw, maar de geschiedenis van de kerk gaat terug tot de 8ste eeuw. In die periode brachten monniken die op de vlucht waren voor de Byzantijnse legers hier de relikwieën onder van Sint Gregorius en Sint Clemens, alsook een miraculeus kruisbeeld uit zwart cederhout afkomstig uit Libanon. Deze kerkschatten worden nog steeds in de kathedraal bewaard.

Nardò

Nardò

Nardò

Nardò

Nardò

Links van de zijkapel met het kruisbeeld trekt een vinger die afkomstig is van het oorspronkelijke houten Christusbeeld dat op het kruis hing, de aandacht. Volgens de legende zouden plunderende Saracenen het beeld uit de kerk hebben willen halen om het te verbranden. Het kruisbeeld raakte echter geblokkeerd tussen de deurstijlen. Toen iemand met zijn kromzwaard een stuk van het beeld wou hakken, raakte hij de vinger die meteen begon te bloeden. Ontzet van angst sloegen de Saracenen op de vlucht en lieten het beeld verder ongemoeid.

Nardò

Elders in de kathedraal herinneren enkele fresco’s uit de 14de eeuw nog aan vroegere bouwfases van de kerk.

Nardò

Tijdens een wandeling door de smalle straatjes van de stad kom je op de Piazza Cesare Battisti oog in oog te staan met het Castello Aquaviva. De robuuste torens herinneren aan de oorspronkelijke militaire functie van het gebouw. De rijke familie Personè die deze voormalige vesting later bewoonde, liet de slotgracht dempen en het gebouw verfraaien, zowel binnen als buiten. Aan de voorzijde, boven de toegangspoort, getuigt het weelderige balkon, gedragen door acht mooi gesculpteerde figuren, van de welstand van de nieuwe bewoners.

Nardò

Nardò

Nardò

Langs de Via Vittorio Emanuele II tref je de Chiesa della Santissima Annunziata aan.  Twee leeuwen bewaken de toegang tot de kerk. Ook hier weer getuigt het voorportaal van barokke virtuositeit.

Nardò

Nardò

Iets verderop, voorbij de Piazza Repubblica, verschijnt het Tempietto dell’Osanna uit 1603. Op Palmzondag wordt hier een kerkdienst gehouden om de goddelijke zegen over de stad af te roepen. De overige dagen van het jaar doet het kleine tempeltje ietwat oneerbiedig dienst als rotonde.

Nardò

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie