Ostia Antica: de havenstad van het oude Rome

11/04/2022 Reageer
Ostia Antica

Wil je even weg van de drukte van Rome? Dan biedt een bezoek aan Ostia Antica, ooit de havenstad van het oude Rome, de perfecte oplossing.

Ostia Antica is een van de grootste en mooiste archeologische sites van Italië. Hier kan je nog echt ervaren hoe het moet geweest zijn om in een antieke Romeinse stad te leven. De ruïnes, met een oppervlakte van ongeveer 34 hectare, liggen te midden van een prachtig park op enkele kilometers van de ‘monding’ (in het Latijn ‘ostium’) van de Tiber. Vroeger lag de stad aan zee, maar door verzanding van de haven ligt het nu een stukje verder.

De geschiedenis van deze belangrijke Romeinse nederzetting gaat terug tot de 4de eeuw v.Chr. Bij de Tibermonding stond ooit een versterkte burcht die controle uitoefende over de handelsschepen die vanuit de zee naar de nabije stad Rome wilden varen. In de volgende eeuwen groeide Ostia uit tot een welvarende handelsstad, van groot belang voor de bloei van Rome.

De gedeeltelijk ommuurde kuststad had drie grote toegangspoorten, waarvan nu nog resten te zien zijn. Je wandelt de stad binnen via de Decumanus Maximus, de hoofdstraat die de stad van west naar oost doorkruist. Deze weg was ongeveer 9 meter breed en bijna twee kilometer lang. Bij een bezoek aan Ostia loop je nog steeds over de authentieke bestrating met de typische grote vulkanische keien. Met een beetje verbeelding reis je zo tweeduizend jaar terug in de tijd.

Ostia Antica - Decumanus Maximus

Als bezoeker kan je verschillende routes kiezen. Deze staan op infoborden aangeduid of zijn te vinden op een plannetje dat je voor een paar euro kan aanschaffen in de bookshop. Het is zeker aan te raden om een audioguide te gebruiken (beschikbaar in Italiaans, Frans, Engels en Duits). In functie van de tijd die je wil besteden kan je kiezen voor een drie uur durende wandeling van 4 kilometer (met 26 stops) of – voor de fanaten zoals wij – een zeven uur durende tour van 9 kilometer (met 60 stops). Je krijgt via de begeleidende uitleg een perfect beeld van hoe de Romeinse stad er vroeger moet hebben uitgezien. En geloof ons: je zal onder de indruk zijn!

Tijdens de wandeling maak je kennis met de verschillende gebouwen die zo typisch waren voor een Romeinse stad. Voor je stadspoort binnentreedt, wandel je langs de necropool, een oude begraafplaats. Eens de stad binnen passeren huizen van rijken en armen, tempels, badhuizen, markten, handelskantoren, pakhuizen, openbare toiletten en fonteinen de revue. Je kan wegdromen op de trappen van het (grondig gerestaureerd) theater. Je kan in de talloze tabernae (winkeltjes, vaak op het gelijkvloers van een woningblok) met enige fantasie de gezellige drukte bij de handelaars voelen… Je wordt werkelijk meegezogen naar het Romeinse verleden!

Binnentuin van de Domus della Fortuna Annonaria

Eén van de vele insulae in de stad: la Casa di Diana

Een goed bewaard Thermopolium. In snackbars als deze konden de oude Romeinen terecht voor een hapje en een drankje.

Ostia Antica
De resten van wat ooit een drukbezochte viswinkel was.

Hier werd vroeger graan gemalen en tot brood verwerkt.

Ostia Antica
In deze bassins werd ruwe wol gewassen, geverfd en tot stoffen verwerkt.

Ostia Antica
Deze grote, ingegraven kruiken fungeerden als opslagplaats voor olie en wijn.

Weinig privacy in deze openbare toiletten.

Een nijvere, maar elegante havenstad

Dat we hier met een rijke en bloeiende havenstad te maken hebben, blijkt eveneens uit de prachtige versieringen. Schitterende mozaïekvloeren, met taferelen vaak ontleend aan de zee en de handel, kleurrijke fresco’s, elegante beelden in diverse formaten…  Je komt werkelijk ogen te kort om alles gezien te hebben!

Schitterende mozaïekvloer in het woonblok van Bacchus en Ariadne

Ostia Antica
Sommige huizen met fresco’s (zoals deze Casa dei Pareti Gialli) kan je enkel met een gids bezoeken

Vertederend beeld van Amor en Psyche. Het origineel bevindt zich in het museum

Tijdens het parcours is het op een aantal plekken mogelijk een trap naar een hoger gelegen terras te nemen, om van daaruit te genieten van een overweldigend panorama. Zeker doen!

Ostia Antica
Mooi zicht op het centrale Forum vanop het terras van één van de woonblokken

Ostia Antica
In de thermen van Neptunus bevinden zich nog grote en goed bewaarde mozaïekvloeren

Interessant museum

In het centraal gelegen museum kan je je vergapen aan een topcollectie beelden en sarcofagen, gevonden tijdens de opgravingen. Ze zijn thematisch opgesteld in zes zalen. Op de site zelf staan van vaak kopieën.

Ostia Antica
In het museum bevindt zich een rijke collectie aan beelden die op de site werden aangetroffen

Heb je tijdens je bezoek honger of dorst gekregen: geen probleem! De ‘Caffetteria degli Scavi’, gelegen naast het museum, is een ideale plek om een lekker hapje te eten of te genieten van een heerlijke vino of espresso. Een leuk alternatief is een eigen picknick mee te brengen en die in de site zelf, bijvoorbeeld in het theater, te verorberen. Best dus een zonnige dag uitkiezen voor deze uitstap!

Ostia Antica
Het theater met op de achtergrond het Forum van de Corporaties, het administratief centrum waar zich de kantoren bevonden van de scheepseigenaren.

Praktisch: Ostia Antica is te bezoeken van dinsdag t.e.m. zondag. Er zijn ook geleide bezoeken voorzien, wel met reservatie vooraf (www.ostiaantica.beniculturali.it).

Vanuit het metrostation Piramide (Lijn B) stap je over naar het aangrenzende treinstation Porta San Paolo. Vandaar vertrekken om het kwartier treinen richting Ostia. De rit tot de halte Ostia Antica duurt zo’n 25 minuten. Een ticket voor het openbaar vervoer in Rome is ook geldig voor deze treinrit. De site ligt op enkele minuutjes wandelen van het station.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vindt, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

One thought on "Ostia Antica: de havenstad van het oude Rome"

Geef een reactie