Padua, stad van pelgrims, fresco’s en… de palm van Goethe

26/08/2018 Reageer
Padua - Prato della Valle

Wie houdt van een bruisende studentenstad als Bologna moet zeker ook eens Padua inplannen als reisbestemming voor een citytrip. Gelegen tussen de twee drukbezochte steden Venetië en Verona wordt deze stad met zijn prachtige fresco’s, palazzi en eeuwenoude botanische tuin nog al te vaak links gelaten en dat is jammer. Che peccato!  Ga je mee op verkenning door deze veelzijdige stad?

Padua is bij heel wat Italianen nog steeds bekend om zijn hoog aangeschreven geneeskundefaculteit. Die goede reputatie is diep geworteld in de geschiedenis van de stad. In het Palazzo del Bò, de historische zetel van de universiteit van Padua, neemt een gids je mee voor een bezoek aan het teatro anatomico. Het werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw en is het oudste permanente ‘anatomisch theater’ ter wereld. In deze ruimte, die veel weg heeft van een kleine theaterzaal, werden studenten geneeskunde ingewijd in de menselijke anatomie. Vanop de plaats waar het lijk op de snijtafel werd getakeld, heb je een mooi zicht op de bijzondere architectuur en de benauwdheid van de ruimte. De gids legt uit waarom de balkonnetjes van waarop de studenten toekeken zo smal zijn: zo konden ze niet flauwvallen tijdens de soms wel lugubere anatomische lessen. Bovendien werd er voordat het dode lichaam naar binnen werd gebracht, muziek gespeeld door een orkest om de studenten wat te doen ontspannen.

Padua - Teatro Anatomico

In de Aula Magna van het universiteitsgebouw kan je het spreekgestoelte zien vanwaar – als we de overlevering mogen geloven – Galileo Galilei nog zelf les zou hebben gegeven. De wetenschapper verkoos de kleinere universiteitsstad Padua boven het prestigieuze Bologna en werkte er aan een verbeterde versie van zijn ‘cannocchiale’ of telescoop. Er wordt verteld dat hij met zijn nieuwe versie van de telescoop naar de doge in Venetië trok en hem uitnodigde om vanop de Campanile op het San Marcoplein naar de basiliek van Sint Antonius in Padua (zo’n 50 kilometer verderop) te kijken.

Een tweede niet te missen parel van Padua is de Orto Botanico. Deze in 1545 aangelegde botanische tuin herbergt een unieke verzameling geneeskrachtige planten en kruiden. In de tuin vind je ook reusachtige serres waarin tropische planten en zeldzame soorten waterlelies groeien. Je waant je er in het broeierig warme regenwoud. Het oudste gedeelte van de tuin is aangelegd als een ‘hortus conclusus’ (een omsloten tuin) met in het midden een fontein: de ideale plaats om even tot rust te komen en je te laten betoveren door al het groen. Heel wat studenten weten de rust die in de tuin heerst wel te waarderen en komen hier graag even verpozen tussen de lessen door. Voor hen is de toegang tot de botanische tuin zelfs gratis.

Padua - Orto Botanico

De oudste en wellicht ook bekendste plant van de tuin is de zogenaamde ‘Goethe-palm’. Tijdens zijn grand tour door Italië raakte de Duitse dichter zodanig onder de indruk van de botanische tuin dat hij die vermeldde in zijn boek Metamorphose der Pflanzen. De palm staat in een indrukwekkende glazen serre en is zo groot dat hij zelfs boven het dak van de serre uitsteekt.

Zonder een bezoek aan de befaamde Cappella degli Scrovegni ben je niet in Padua geweest. Laat je in deze middeleeuwse kapel uit de 14deeeuw verblinden door de kleur van lapis lazuli en de levendige fresco’s van de Italiaanse meester Giotto. Op de zijwanden zijn scènes te bewonderen uit het leven van Maria en van Jezus. Daaronder zie je een rij allegorische personages die de zeven deugden en ondeugden voorstellen. Op de wand boven de ingang prijkt het Laatste Oordeel, geïnspireerd door de beschrijving van de hel in de Divina Commedia van Dante. Giotto’s fresco’s zijn des te innemender door de levendigheid en de natuurgetrouwheid van de figuren die erop staan afgebeeld. Een fonkelende sterrenhemel overkoepelt het geheel. Leuk detail: in het fresco van het Laatste Oordeel vind je een afbeelding van de kapel terug.

adua - Cappella degli Scrovegni

 

adua - Cappella degli Scrovegni

Als je even wil bekomen van de indrukwekkende fresco’s, dan kan je terecht op een van de vele gezellige terrasjes op de Piazza delle Erbe en de Piazza delle Frutte, twee aan elkaar palende pleinen in het centrum van de stad. Onder het Palazzo della Ragione, het palazzo dat de twee pleinen van elkaar scheidt, is een overdekte markt met kraampjes waar allerlei lekkers verkocht wordt en waar je ook iets kan eten. Het Palazzo della Ragione, het voormalige gerechtsgebouw van de stad, betreed je via een monumentale trap en een loggia die uitkijkt over de Piazza delle Erbe. Wie in het Palazzo berecht werd, zal ongetwijfeld overweldigd zijn geweest door de fresco’s met onder andere symbolen van de dierenriem. Ook hangt er een gedenksteen voor de Italiaanse schrijver Sperone Speroni, die in de renaissance deel uitmaakte van de literaire academie van Padua.

Padua - Piazza delle Erbe

Aan de rand van de stad ligt de Basilica di Sant’Antonio. In onze streken wordt vurig tot Sint Antonius van Padua gebeden wanneer men een voorwerp kwijtgeraakt is en maar niet terugvindt. In Padua zelf brengen vooral vrouwen die op zoek zijn naar een partner een bezoek aan deze heilige. Ironisch genoeg loop je in de basiliek wel het risico om je partner kwijt te raken in de dichte drommen bedevaarders die hun hand op de grafsteen van Sint Antonius willen leggen en de reliekhouder met de stembanden van de heilige komen aanschouwen. Op de laatste rustplaats van de populaire heilige is het dus niet bepaald rustig. Pelgrims die naar Padua op bedevaart gaan, ontvangen een authentiek pelgrimsdiploma van de Basilica di Sant’Antonio. In de kraampjes op het plein voor de kerk kunnen ze bovendien naar hartenlust bidprentjes, rozenkransen en heiligenbeeldjes inslaan.

Padua- Basilica di Sant' Antonio

Padua -- Basilica di Sant' Antonio

Padua -- Basilica di Sant' Antonio

Voor een koffie of aperitivo na de pelgrimstocht moet je bij Caffè Pedrocchi zijn. Het café verwierf bekendheid onder z’n bijnaam senza porte, ‘zonder deuren’, aangezien het in de 19de eeuw bijna dag en nacht open was. Het was destijds een ontmoetingsplaats voor revolutionairen, schrijvers en politici. Door de hoge glasramen lijkt het net alsof je op de piazza zit.  Wie ’s middags graag snel maar toch uitgebreid wil eten, kan genieten van de buffetformule in Ristorante la Vecchia Padova. De kelners achter het buffet geven je graag uitleg over wat er die dag op het menu staat, zodat je zeker weet dat je de goede keuze maakt!

Nergens beter dan de Prato delle Valle om je verblijf in Padua af te sluiten. Dit plein, één van de grootste van Europa, is verfraaid met sierlijke bruggetjes en 78 standbeelden van bekende burgers van Padua. Wat is er leuker dan gezellig te flaneren tussen de locals bij valavond?

Padua- Prato della Valle

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven.  Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

 

 

 

Reacties