Porta Portese, de vlooienmarkt van Rome

25/02/2018 Reageer
Porta Portese

Elke zondagmorgen vindt in de volkswijk Trastevere in Rome de mercato di Porta Portese plaats. Met haar meer dan duizend kraampjes is het veruit de grootste markt van de stad. Het is ook de populairste, zeker sinds zanger Claudio Baglioni er in 1972 een lied aan wijdde.

Volgens de Romeinen kan je hier alles kopen. Dat is misschien wat overdreven, maar het aanbod is inderdaad wel overweldigend.

Je vindt er vooreerst veel kledij, gaande van goedkope jurkjes en T-shirts (veelal ‘made in India’) tot originele vintage spullen van bekende Italiaanse modemerken. Er is ook een ruime keuze aan mode-accessoires zoals handtassen, zonnebrillen, uurwerken en juwelen. De prijzen zijn vaak bespottelijk laag.

Ook voor allerlei huishoudspullen kan je terecht op de Porta Portese. Wij kochten er ooit voor een prikje onze originele Bialetti koffiezet en kregen er van de verkoopster meteen een hele uitleg bij over hoe je een perfect kopje koffie maakt.

Porta Portese

De Porta Portese is en blijft in de eerste plaats een vlooienmarkt. Liefhebbers van vintage en van antiek en brocante zullen er zeker hun gading vinden. Maar ook vervangstukken voor een scooter of fiets, een kabel voor een oude computer, een tweedehands boormachine of sneeuwkettingen kan je hier op de kop tikken. “Als je het op de Porta Portese niet vindt, dan vind je het nergens” luidt het in Rome. De oorsprong van de markt gaat terug tot het jaar 1945. Net na de tweede wereldoorlog was er in Rome een grote schaarste aan diverse goederen. In die context probeerden inwoners allerlei oude spullen te ruilen of te verhandelen om wat extra geld te verdienen. En zo ontstond de mercato di Porta Portese.

Al die jaren is de markt zeer populair gebleven bij de Romeinen. Het is er dan ook elke zondag weer op de koppen lopen. Als toerist is het een unieke ervaring om je even helemaal te laten onderdompelen in de gezellige, broeierige sfeer van deze markt. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats: let in deze drukte extra op voor zakkenrollers.

Voor een bezoek aan de markt start je best aan de Porta Portese, de monumentale poort waaraan de markt haar naam ontleent. Je vindt deze hier. De markt wordt wekelijks gehouden op zondag, van 6u tot 14u.

Porta Portese

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

Reacties

Geef een reactie