Wandeltocht naar het Lago di Pilato, het duivelse meer

28/06/2018 Reageer
Lago di Pilato

Het Lago di Pilato, hoog in de Sibillijnse bergen, spreekt tot de verbeelding, niet alleen omwille van zijn uitzonderlijke schoonheid, maar ook omwille van de vele verhalen en legendes die ermee verbonden zijn. Het meer ontleent zijn naam aan niemand minder dan Pontius Pilatus, de man die Jezus aan het kruis liet nagelen. Volgens de legende zou Pilatus in Rome door keizer Tiberius ter dood veroordeeld en terechtgesteld zijn. Zijn dode lichaam werd op een ossenkar gelegd en de ossen werden verjaagd uit Rome. Tijdens hun zwerftocht zouden de dieren over de Sibillijnse bergen zijn getrokken en daar zou op een hoge bergkam het lichaam van de kar zijn gerold en terechtgekomen in een bergmeer dat sindsdien bekend staat als het ‘meer van Pilatus’.

In de 13deeeuw geloofde men dat het meer een verzamelplaats was voor tovenaars en heksen die zich in de schaduw van de Pizzo del Diavolo (de Duivelspiek) onledig hielden met duistere kunsten. Om mensen af te schrikken het meer te bezoeken, lieten de toenmalige bisschoppen versperringen en galgen oprichten langs de toegangsweg. Tot zover de legendes.

Vandaag is het meer een populaire bestemming voor (geoefende) bergwandelaars. Zelf ondernamen we de tocht al drie keer en we weten dus uit ervaring dat je wel over enig uithoudingsvermogen moet beschikken om je aan de vijf à zes uur durende tocht te wagen.  Je dient immers een hoogteverschil van 1000 meter te overbruggen en bepaalde stukken zijn bepaald steil. Maar als je na de lange klim eindelijk het meer te zien krijgt, word je ruimschoots beloond voor alle inspanningen.

De wandeling vertrekt vanuit het kleine bergdorpje Foce (945 meter boven het zeeniveau), het eindpunt van een geasfalteerde weg die begint in Montemonaco. Alleen al de rit richting Foce is indrukwekkend. Je rijdt door een imposante rotskloof die steeds smaller wordt en die je doet afvragen of je er uiteindelijk nog wel met de wagen voorbij raakt. Wees gerust: het lukt!

Lago di Pilato

Eens voorbij het smalste punt kom je in een groene vallei die uitmondt bij een handvol huizen. Je bent in Foce. Na de verwoestende aardbeving van 24 augustus 2016 is het dorpje vrijwel compleet verlaten. Enkele woningen zijn zelfs gedeeltelijk ingestort. Best spookachtig. Gelukkig is de kleine bar ‘Il Rifugio’ wel nog open. Hier kan je water en proviand inslaan voor je aan de tocht begint én weer op krachten komen eens je terug bent.

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Het eerste stuk van de tocht gaat langzaam omhoog door de vallei die de naam Piano della Gardosa draagt. Links en rechts zie je nog de gevolgen van de aardverschuivingen die werden veroorzaakt door de beving uit 2016.

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Even verder bereik je een bos dat geleidelijk aan dichter begroeid is. De vallei wordt smaller en je lijkt op een muur af te stevenen. Een smal rotspad leidt echter zigzaggend tussen de bomen omhoog. Dit is het steilste en lastigste deel van de tocht.

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Naarmate je vordert, zie je boven je hoofd geleidelijk aan meer licht door het dichte bladerdak vallen. Nog even volhouden en je bereikt de rand van het bos. Hier ontvouwt zich voor je ogen een prachtige groene vallei vol bloemen en vlinders. Vergis je niet: het blijft ook de komende kilometers bergop gaan tot aan het meer. Geniet van het unieke landschap.

Lago di Pilato

Lago di Pilato

In de verte zie je links de top van de Monte Vettore, met zijn 2476 meter de hoogste berg van de Monti Sibillini. Rechts doemt de donkere en onheilspellende rotsmassa van de Pizzo del Diavolo (2410 m.) op. Aan de voet daarvan ligt de eindbestemming: het Lago di Pilato (1941m.).

Lago di Pilato

Lago di Pilato
Pizzo del Diavolo

Het meer zelf heeft een heel kenmerkende vorm: het ziet er een beetje uit als een bril. Zeker in de zomermaanden, als het waterpeil wat lager staat, tekenen zich duidelijk twee grote ronde waterplassen af die via een smalle, gebogen strook water met elkaar verbonden zijn.

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Lago di Pilato

Het water van het Lago di Pilato is ijskoud. Even baden is dus geen goed idee. Meer nog, het is zelfs verboden en wel om de habitat niet te verstoren van het unieke diertje dat in het meer leeft: de chirocephalus marchesonii. Dit kleine, rode kreeftje met de gekke eigenschap dat het zich zwemmend op de rug voortbeweegt, komt enkel hier en nergens elders ter wereld voor. Met een beetje geluk en geduld kan je er misschien eentje zien voorbijzwemmen.

Lago d Pilato

Nadat je bekomen bent van de inspanning en van alle natuurpracht die je aan het meer omringt, kan je de terugtocht aanvatten. Deze verloopt langs dezelfde weg. Grijp de kans om je drinkfles bij te vullen aan het kleine bronnetje dat je langs het pad vindt.  Het is de bron van de rivier Aso, die in Foce terug aan de oppervlakte komt en die zich vandaar voortbeweegt naar de Val d’Aso waar het kleine bergstroompje uitgroeit tot een heuse rivier die zo’n 40 kilometer verderop uitmondt in de Adriatische zee.

Lago di Pilato

Praktisch:

  • Vat de tocht naar het Lago di Pilato enkel aan bij goede weersomstandigheden. Betrouwbare info vind je op deze website.
  • Neem zeker voldoende water en proviand mee
  • Draag stevige stapschoenen.

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie