Benvenuti!

Welkom op Cosiddetto, een blog voor liefhebbers van Italië, het ‘mooiste land ter wereld’.

Cosiddetto is Italiaans voor ‘zogezegd’ of ‘zogenaamd’. Het is een woord dat hetgeen erop volgt enigszins relativeert. Dat is dan ook hoe u ook de artikels op deze blog moet benaderen. Geen grote en absolute waarheden, maar persoonlijke ervaringen en tips, leuke weetjes en momentopnames van het ‘leven zoals het is’ in het hedendaagse Italië.

Deze Italiëblog ging van start op 1 augustus 2014 op initiatief van Carl Buyck en Franka Verhoeyen. Onze liefde voor Italië vindt zijn oorsprong in onze studies klassieke talen die ons in contact brachten met de antieke Romeinse taal en cultuur. Onze vele reizen naar de ‘Eeuwige Stad’ Rome en naar andere cultuursteden leerden ons dat niet alleen het historische maar ook het hedendaagse Italië een onuitputtelijke bron van inspiratie is.

Het mag duidelijk zijn: we hebben een passie voor Italië. En deze passie willen we langs deze weg ook graag met jullie, onze lezers, delen. Ondertussen kunnen we ook rekenen op de steun van freelance medewerksters Femke Demets en Stephanie Clara Lesaffer, onze ‘correspondent in Napels’.

Benvenuti e buon divertimento! Welkom en veel (lees)genot!

Carl & Franka

Colophon PIC

Maak kennis met het Cosiddetto team.

Carl Buyck (1966). Carl is partner bij het communicatie-adviesbureau akkanto in Brussel. Hij studeerde klassieke talen en kunst- en cultuurbeleid aan de KU Leuven. Op 18-jarige leeftijd trok hij gewapend met een boekje ‘Italiaans voor beginners’ een maand lang met de rugzak door Italië. “Bezoeken aan steden als Rome, Pompeï, Syracuse en Agrigento waren bepalend voor mijn keuze om klassieke talen te studeren aan de universiteit. Mede door die studies is mijn passie voor Italië, bakermat van de Romeinse cultuur, sindsdien enkel maar gegroeid om uiteindelijk, in 2014, uit te monden in de blog die ik samen met mijn vrouw Franka heb opgestart”.


Franka Verhoeyen (1965). Franka is lerares Latijn, Grieks en Italiaans aan het Bernarduscollege in Oudenaarde. Zij studeerde klassieke talen en kunst- en cultuurbeleid aan de KU Leuven. Haar liefde voor Italië werd reeds op jonge leeftijd aangewakkerd door de zangcursussen aan de muziekacademie waarbij geregeld Italiaanse aria’s op het programma stonden. “Als ik Italiaans hoor zingen of praten word ik instant gelukkig. Het doet me denken aan zon, gezellig samenzijn, de typisch Italiaanse hartelijkheid… Maar ook de rijke Italiaanse cultuur – zowel artistiek als culinair – ligt me na aan het hart en blijft voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.” 


Femke

Femke Demets (1995). Femke, master in de Italiaanse Taal- en Letterkunde, deelt haar passie voor Italië graag met de lezers van Cosiddetto: “Tijdens mijn studies heb ik niet alleen kennis gemaakt met de Italiaanse literatuur, cultuur en de veelzijdigheid van de taal, maar heb ik ook een beeld gekregen van het leven in Italië. Elke zomer maak ik samen met mijn familie een rondreis door Noord-Italië, waarbij we een bezoek aan drukke steden graag afwisselen met kleine dorpjes en natuur. In de keuken experimenteer ik graag met de Italiaanse klassiekers, het liefst geef ik deze gerechten een gezonde touch. Ik hoop jullie via mijn recepten, reistips en leestips een beetje het gevoel van ‘dolce far niente’ mee te geven.”


Stephanie Clara Lesaffer (1978). Stephanie is licentiaat vertaler en werkt als freelance vertaalster Italiaans, Engels en Frans vanuit Napels, waar ze sinds oktober 2015 woont. “Hoe langer ik er verblijf, hoe meer de stad me met haar indrukwekkende culturele palmares, onuitputtelijke verhalen en uitbundige charme fascineert en betovert. Elke dag is er wel iets nieuws (of ouds) te ondekken. Via Cosiddetto hoop ik mijn enthousiasme ook met anderen te kunnen delen.”