Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait.

Reageer

Toen we aan Giovanna, onze gastvrouw in Bergamo, vroegen of ze ons enkele goede eetadresjes kon aanbevelen, moest ze niet lang nadenken. “Trattoria d’Ambrosio! Maar…”, voegde ze er aan toe, “ bereid jullie wel voor op een heuse belevenis”. En dat bleek niet overdreven.   Toen we omstreeks 19u30, het uur waarop het restaurant de deuren opent,  aankwamen, […]

Taralli

Taralli ‘sugna e pepe’: een gepeperde snack uit Napels

Reageer

Bij het horen van het woord taralli denken de meesten onder jullie ongetwijfeld aan de heerlijke lusvormige crackers, een typische snack uit Puglia, die we ook hier bij ons vaak geserveerd krijgen in Italiaanse restaurants. Al kuierend door de gezellige straten van Napels maakten we echter kennis met een andere soort taralli… Gevlochten deegkransen bomvol amandelnoten keken […]

chiacchiere carnaval

Geen Italiaans carnaval zonder chiacchiere

Reageer

Carnaval vieren zonder je tanden te zetten in chiacchiere is voor Italianen ronduit ondenkbaar. Deze typische zoete carnavalskoekjes, die al in het oude Rome bekend waren, worden over heel Italië bereid en krijgen afhankelijk van de streek van herkomst diverse namen: chiacchiere en lattughe in Lombardije, cenci en donzelle in Toscane, frappe e sfrappole in Emilia, […]

Driehoekige bruschettini

Reageer

In een handomdraai krokante bruschettini uit je oven toveren? Het kan! Volg de instructies in dit ultrakort recept… Voorzie hierbij een heerlijke pesto – zie bijvoorbeeld ons recept van artisjokpesto of pesto van zongedroogde tomaten – en het aperitiefmoment zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Alle succes en vooral… veel knabbel- en babbelplezier! Benodigdheden (voor 80 bruschettini) […]

paté_oesterzwam_ham

Paté van oesterzwam en ham

Reageer

De Italianen zijn dol op paddenstoelen. Ze gebruiken ze in de keuken dan ook op duizend-en-een manieren. Wat dacht je van een feestelijke paté van paddenstoelen en ham? Mooi voor het oog, verfijnd voor de mond! We delen hier graag het recept. Ideaal om als hapje bij het aperitief of als voorgerecht met een sneetje […]

Italiaanse kerstkoekjes

Italiaanse kerstkoekjes met koffiesmaak

Reageer

Wie tussen de vele feestjes door even de tijd wil nemen om de keuken in te duiken en die te vullen met de geur van heerlijk vers gebakken koekjes, kan zijn hart ophalen met deze heerlijke Italiaanse kerstkoekjes met koffiesmaak. Door de zachtere kern smelten de koekjes zo in je mond. Italianen eten ze het […]

Pasta_oesterzwam_tomaat

Pasta met pesto van oesterzwam

Reageer

Met dit eenvoudig pastagerecht toveren we meteen de herfst op ons bord. De vier hoofdrolspelers zijn: oesterzwam, zongedroogde tomaat, walnoot en ricotta. Samen vormen ze een superlekkere pesto, ideaal bij pasta. Ziehier ons recept. Buon appetito! En… een volle rode wijn maakt het plaatje compleet. Benodigdheden (voor 5 personen) 500 g pasta naar keuze (bijv. […]

pappardelle rucolapesto

Lintpasta met pesto van rucola en walnoten

Reageer

Ken je dat gevoel? Je hebt zin in pasta, maar je wil eens iets anders dan de klassieke carbonara, amatriciana, arrabbiata of lasagna? Wel dan is dit pastagerecht misschien wel wat je zoekt, zeker in de herfst wanneer er volop walnoten te vinden zijn. We kregen dit verrassende pastagerecht zelf ooit voorgeschoteld tijdens een vakantie in het […]

Cantucci

Hartige cantucci

Reageer

De meesten onder jullie kennen ongetwijfeld de befaamde Toscaanse cantucci. Deze knapperige zoete koekjes, traditioneel met amandelnoten, worden gedoopt in zoete wijn, de vin santo. De cantucci con vin santo zijn een dessert dat in geen enkel Toscaans restaurant op de menukaart ontbreekt. Maar wisten jullie dat er ook hartige varianten bestaan, ideaal om bij het aperitief […]