pappardelle sint-jakobsnoten

Pappardelle met sint-jakobsnootjes en een wijnsausje met saffraan

Reageer

Mmmmmmm! Sint-jakobsnoten! Alleen al bij het horen van de naam dwalen de gedachten af naar feesten… Het zachte, melkwitte vlees van sint-jakobsnoten – in het Italiaans capesante – is voor velen immers een ware lekkernij. Alsof een engeltje over je tong loopt… Bovendien zijn deze zeevruchten bijzonder rijk aan ijzer. Sint-jakobsnoten bereiden vergt echt niet veel moeite: […]

Ippokrates

Vreemdgaan in Rome…

Reageer

De Italiaanse keuken is zo lekker en zo divers dat je wel elke dag Italiaans zou kunnen eten. Maar als je, zoals wij, soms voor langere tijd in Rome verblijft, dan kan het wel eens gebeuren dat je zin hebt in ‘iets anders’. Zo kwam het dat we in Rome ook wel eens vreemd zijn gegaan. […]

Vijf stappen naar een perfecte risotto

Reageer

Het bereiden van een perfecte risotto verloopt volgens een welbepaald proces waarvan niet kan worden afgeweken. Het proces telt vijf stappen die overigens elk hun eigen naam hebben: soffritto, tostatura, sfumatura, brollo en mantecatura. Voor niet-ingewijden zetten we ze in dit artikel even op een rijtje: Stap 1: soffritto Neem een ui of een sjalot en snipper die […]

pasta_broccolo_romanesco

Pasta met broccolo romanesco en pancetta

Reageer

Brussel heeft zijn spruitjes, Rome zijn broccolo romanesco. De ‘broccolo van Rome’, niet te verwarren met broccoli, heeft veel weg van bloemkool, maar is geelgroen van kleur en piramidaal van vorm. De ontelbare roosjes waaruit de groente bestaat, vertonen dezelfde decoratieve vorm als de groente in haar geheel. Niet voor niets wordt deze groente bij […]

risotto meloen scampi

Risotto met meloen, scampi en pancetta

Reageer

Zin in een frisse, fruitige, fluweelzachte risotto? Dan hebben we hier voor jou een fantastisch recept. We verrijken de rijst met de zoete smaak van meloen. We voegen scampistaarten toe, zodat het geheel een mooi oranje kleurenpalet krijgt. En we werken af met krokant gebakken pancetta, ideaal in combinatie met meloen. Een glaasje witte wijn […]

vijg

Warm aanbevolen: vijgenhapje

Reageer

Het leukste hoekje in onze tuin is daar waar de vijgenboom staat. Het is voor ons dé plek om gezellig te ontbijten, rustig wat te lezen, een glaasje wijn te drinken… Daar zitten betekent voor ons pure gezelligheid. En zeker nu de boom volop vruchten draagt, kunnen we ook genieten van heerlijke gerechtjes met verse vijgen. Ziehier al een zomers, warm vijgenhapje…

Ciambelline

Ciambelline al vino, ‘wijnzinnig’ lekkere koekjes

Reageer

Tijdens onze vakantie in de Castelli Romani, het heuvelland rond Rome – in de streek Lazio – hebben we meermaals ciambelle of ciambelline al vino mogen proeven. De oorsprong van deze onweerstaanbaar lekkere koekjes ligt namelijk in dat gebied, van oudsher bekend voor zijn lekkere wijnen. In de bakkerijen daar maken ze dan ook deel uit van […]

panna cotta

Panna cotta in zomerversie

Reageer

De zomer is in ’t land. De zon laat zich van haar warmste kant zien… Tijd dus voor verfrissende dessertjes. Deze ‘panna cotta in zomerversie’ hoort zeker thuis in dat rijtje. Panna cotta, Italiaans voor ‘gekookte room’, is en blijft een klassieker onder de Italiaanse dolci. Wij serveren die hier in kleine glaasjes bedekt met een […]

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait.

Reageer

Toen we aan Giovanna, onze gastvrouw in Bergamo, vroegen of ze ons enkele goede eetadresjes kon aanbevelen, moest ze niet lang nadenken. “Trattoria d’Ambrosio! Maar…”, voegde ze er aan toe, “ bereid jullie wel voor op een heuse belevenis”. En dat bleek niet overdreven.   Toen we omstreeks 19u30, het uur waarop het restaurant de deuren opent,  aankwamen, […]