risotto meloen scampi

Risotto met meloen, scampi en pancetta

Reageer

Zin in een frisse, fruitige, fluweelzachte risotto? Dan hebben we hier voor jou een fantastisch recept. We verrijken de rijst met de zoete smaak van meloen. We voegen scampistaarten toe, zodat het geheel een mooi oranje kleurenpalet krijgt. En we werken af met krokant gebakken pancetta, ideaal in combinatie met meloen. Een glaasje witte wijn […]

vijg

Warm aanbevolen: vijgenhapje

Reageer

Het leukste hoekje in onze tuin is daar waar de vijgenboom staat. Het is voor ons dé plek om gezellig te ontbijten, rustig wat te lezen, een glaasje wijn te drinken… Daar zitten betekent voor ons pure gezelligheid. En zeker nu de boom volop vruchten draagt, kunnen we ook genieten van heerlijke gerechtjes met verse vijgen. Ziehier al een zomers, warm vijgenhapje…

Ciambelline

Ciambelline al vino, ‘wijnzinnig’ lekkere koekjes

Reageer

Tijdens onze vakantie in de Castelli Romani, het heuvelland rond Rome – in de streek Lazio – hebben we meermaals ciambelle of ciambelline al vino mogen proeven. De oorsprong van deze onweerstaanbaar lekkere koekjes ligt namelijk in dat gebied, van oudsher bekend voor zijn lekkere wijnen. In de bakkerijen daar maken ze dan ook deel uit van […]

panna cotta

Panna cotta in zomerversie

Reageer

De zomer is in ’t land. De zon laat zich van haar warmste kant zien… Tijd dus voor verfrissende dessertjes. Deze ‘panna cotta in zomerversie’ hoort zeker thuis in dat rijtje. Panna cotta, Italiaans voor ‘gekookte room’, is en blijft een klassieker onder de Italiaanse dolci. Wij serveren die hier in kleine glaasjes bedekt met een […]

Osteria d'Ambrosio - Bergamo

Osteria d’Ambrosio in Bergamo, waar Giuliana de scepter zwaait.

Reageer

Toen we aan Giovanna, onze gastvrouw in Bergamo, vroegen of ze ons enkele goede eetadresjes kon aanbevelen, moest ze niet lang nadenken. “Trattoria d’Ambrosio! Maar…”, voegde ze er aan toe, “ bereid jullie wel voor op een heuse belevenis”. En dat bleek niet overdreven.   Toen we omstreeks 19u30, het uur waarop het restaurant de deuren opent,  aankwamen, […]

Taralli

Taralli ‘sugna e pepe’: een gepeperde snack uit Napels

Reageer

Bij het horen van het woord taralli denken de meesten onder jullie ongetwijfeld aan de heerlijke lusvormige crackers, een typische snack uit Puglia, die we ook hier bij ons vaak geserveerd krijgen in Italiaanse restaurants. Al kuierend door de gezellige straten van Napels maakten we echter kennis met een andere soort taralli… Gevlochten deegkransen bomvol amandelnoten keken […]

chiacchiere carnaval

Geen Italiaans carnaval zonder chiacchiere

Reageer

Carnaval vieren zonder je tanden te zetten in chiacchiere is voor Italianen ronduit ondenkbaar. Deze typische zoete carnavalskoekjes, die al in het oude Rome bekend waren, worden over heel Italië bereid en krijgen afhankelijk van de streek van herkomst diverse namen: chiacchiere en lattughe in Lombardije, cenci en donzelle in Toscane, frappe e sfrappole in Emilia, […]

Driehoekige bruschettini

Reageer

In een handomdraai krokante bruschettini uit je oven toveren? Het kan! Volg de instructies in dit ultrakort recept… Voorzie hierbij een heerlijke pesto – zie bijvoorbeeld ons recept van artisjokpesto of pesto van zongedroogde tomaten – en het aperitiefmoment zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Alle succes en vooral… veel knabbel- en babbelplezier! Benodigdheden (voor 80 bruschettini) […]

paté_oesterzwam_ham

Paté van oesterzwam en ham

Reageer

De Italianen zijn dol op paddenstoelen. Ze gebruiken ze in de keuken dan ook op duizend-en-een manieren. Wat dacht je van een feestelijke paté van paddenstoelen en ham? Mooi voor het oog, verfijnd voor de mond! We delen hier graag het recept. Ideaal om als hapje bij het aperitief of als voorgerecht met een sneetje […]

Italiaanse kerstkoekjes

Italiaanse kerstkoekjes met koffiesmaak

Reageer

Wie tussen de vele feestjes door even de tijd wil nemen om de keuken in te duiken en die te vullen met de geur van heerlijk vers gebakken koekjes, kan zijn hart ophalen met deze heerlijke Italiaanse kerstkoekjes met koffiesmaak. Door de zachtere kern smelten de koekjes zo in je mond. Italianen eten ze het […]