Radicchio rosso al forno

Reageer

Tijdens een wandeling door Rome met onze Toscaanse vrienden Mariella en Vincenzo werd er honderduit gepraat over – hoe kan het ook anders – de Italiaanse keuken. We hadden het onder meer over de in Italië populaire radicchio rosso, de ‘rode sla’ nauw verwant aan ons witloof. Mariella legde ons uit hoe zij in een […]

Daar is de lente, daar is de … ricottamisù

Reageer

Op 21 maart vieren we Wereld Tiramisu Dag. Het initiatief werd in het leven geroepen door Clara en Gigi Padovani, auteurs van het boek Tiramisù. Storia, curiosità, interpretazione del dolce italiano più amato. Ze kozen doelbewust voor 21 maart want, om het met hun woorden te zeggen,  ‘Er is niets beter dan tiramisu om de […]

broccolo romanesco

Pasta met broccolo romanesco en gerookte spekblokjes

Reageer

Brussel heeft zijn spruitjes, Rome zijn broccolo romanesco. De ‘broccolo van Rome’, niet te verwarren met broccoli, heeft veel weg van bloemkool, maar is geelgroen van kleur en piramidaal van vorm. De ontelbare roosjes waaruit de groente bestaat, vertonen dezelfde decoratieve vorm als de groente in haar geheel. Niet voor niets wordt deze groente bij […]

mercato trionfale

Ivo & Arsenio, gepassioneerde foodambassadeurs van Ariccia

Reageer

Rome steekt vol verborgen parels. Vandaag hebben we er nog maar eens eentje ontdekt. Op de Mercato Trionfale, een overdekte markt in de buurt van de Vaticaanse musea, werd onze aandacht getrokken door een kleurrijk kraampje waar onder meer de porchetta d’Ariccia werd aangeprezen. Deze specialiteit van langzaam geroosterd en gekruid varkensvlees is typisch voor […]

risotto radicchio

Risotto met radicchio rosso en salsiccia

Reageer

Tijdens een ochtendwandeling door Rome liepen we in de buurt van het Circus Maximus binnen op de ‘Mercato di San Teodoro’. In deze overdekte markthal bieden elk weekend lokale producenten hun voedingswaren te koop aan. Ons oog viel op een kraam waar de radicchio rosso van Treviso werd aangeprezen. De radicchio rosso (roodlof, rode chicorei) […]

Boccione

Forno Boccione, de beste Joodse bakkerij in Rome

Reageer

Er zijn vele redenen om het Ghetto, de Joodse wijk van Rome, te bezoeken: de indrukwekkende synagoge, de gezellige restaurantjes waar ze o.m. gefrituurde artisjokken op Joodse wijze (carciofi alla giudia) serveren, de lieflijke Piazza Mattei met de schildpaddenfontein,… Maar tijdens een ochtendwandeling ontdekten we nog een andere troef. Een lange rij wachtende mensen trok […]

ricottaballetjes

Gefrituurde ricottaballetjes

Reageer

Op zoek naar een lekker en origineel aperitiefhapje? Serveer dan deze goudgeel gefrituurde ricottaballetjes. Laat je creativiteit de vrije loop en voeg aan het basisrecept basilicum, kerstomaatjes, zwarte olijfjes of … toe. Het mengsel kan je gerust een tijd vooraf maken en in de koelkast wegzetten. Frituur de balletjes op het moment zelf. Tip: maak […]

Muntsoepje

Fris muntsoepje met vers fruit

Reageer

Met munt, een fris en gezond kruid, kan je werkelijk alle kanten uit. Het is een smaakmaker in heel wat drankjes en zuiderse gerechten. Een van onze favorieten is dit fris muntsoepje met vers fruit. Ideaal om een zomerse maaltijd mee af te sluiten!   Ingrediënten  (voor 6 personen) 0,5 l water 250 g kristalsuiker […]

vijgenijs

Vijgenijs, verrassend lekker!

Reageer

Wist je dat vijgen een enorme boost kunnen geven aan je gezondheid? Deze bommetjes vol vezels en vitamines bestrijden maar al te graag allerlei kwaaltjes. Dat ze daarbij ook nog superheerlijk smaken, is dubbel meegenomen. Je kan verse, rijpe vijgen veelzijdig inzetten. Bijvoorbeeld als broodbeleg, puur of in de vorm van confituur. Je kan ze […]