pappardelle rucolapesto

Lintpasta met pesto van rucola en walnoten

Reageer

Ken je dat gevoel? Je hebt zin in pasta, maar je wil eens iets anders dan de klassieke carbonara, amatriciana, arrabbiata of lasagna? Wel dan is dit pastagerecht misschien wel wat je zoekt, zeker in de herfst wanneer er volop walnoten te vinden zijn. We kregen dit verrassende pastagerecht zelf ooit voorgeschoteld tijdens een vakantie in het […]

Cantucci

Hartige cantucci

Reageer

De meesten onder jullie kennen ongetwijfeld de befaamde Toscaanse cantucci. Deze knapperige zoete koekjes, traditioneel met amandelnoten, worden gedoopt in zoete wijn, de vin santo. De cantucci con vin santo zijn een dessert dat in geen enkel Toscaans restaurant op de menukaart ontbreekt. Maar wisten jullie dat er ook hartige varianten bestaan, ideaal om bij het aperitief […]

Pasta met courgettebloemen

Reageer

Wie groene vingers heeft en er een moestuin op nahoudt, zal misschien al eens courgettes hebben gekweekt. Bij het rijpen ervan zullen ongetwijfeld de mooie oranjegele bloemen zijn opgevallen. Leuk, die bloemenpracht, maar heb je er ooit al aan gedacht dat je courgettebloemen ook in de keuken zou kunnen gebruiken? In Le Marche, maar ook […]

stracciatella-crumble

Stracciatella-crumbletaart

Reageer

Stracciatella… De meesten onder jullie linken dit woord wellicht onmiddellijk aan heerlijk vanilleijs verrijkt met stukjes chocolade. Maar het woord stracciatella duikt ook in heel wat andere, zowel hartige als zoete lekkernijen op. Stracciare is Italiaans voor ‘verscheuren’. Stracciatella (een verkleinwoord van straccio) zouden we kunnen vertalen als ‘vodjes’ of ‘flardjes’. In de typische Italiaanse stracciatellasoep spelen naast […]

When life gives you lemons, make… limoncello!

Reageer

Nog nooit zelf limoncello gemaakt? Dan is het absoluut de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Het kost echt geen moeite. De juiste ingrediënten en een beetje geduld volstaan voor een 100% pure smaakervaring. Rep je dus naar de winkel om alcohol, bio-citroenen, water en suiker. Geef toe: veel eenvoudiger dan dit kan niet!  

Radicchio rosso al forno

Reageer

Tijdens een wandeling door Rome met onze Toscaanse vrienden Mariella en Vincenzo werd er honderduit gepraat over – hoe kan het ook anders – de Italiaanse keuken. We hadden het onder meer over de in Italië populaire radicchio rosso, de ‘rode sla’ nauw verwant aan ons witloof. Mariella legde ons uit hoe zij in een […]

Daar is de lente, daar is de … ricottamisù

Reageer

Op 21 maart vieren we Wereld Tiramisu Dag. Het initiatief werd in het leven geroepen door Clara en Gigi Padovani, auteurs van het boek Tiramisù. Storia, curiosità, interpretazione del dolce italiano più amato. Ze kozen doelbewust voor 21 maart want, om het met hun woorden te zeggen,  ‘Er is niets beter dan tiramisu om de […]

broccolo romanesco

Pasta met broccolo romanesco en gerookte spekblokjes

Reageer

Brussel heeft zijn spruitjes, Rome zijn broccolo romanesco. De ‘broccolo van Rome’, niet te verwarren met broccoli, heeft veel weg van bloemkool, maar is geelgroen van kleur en piramidaal van vorm. De ontelbare roosjes waaruit de groente bestaat, vertonen dezelfde decoratieve vorm als de groente in haar geheel. Niet voor niets wordt deze groente bij […]