Agriturismo Madonna degli Angeli, toegangspoort tot Abruzzo

Madonna degli Angeli

In het hart van Abruzzo, centraal gelegen tussen het Nationaal Park van de Majella en het Nationaal Park van de Gran Sasso bevindt zich Agriturismo Madonna degli Angeli. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van deze prachtige, maar nog weinig bekende regio. Zowel de majestueuze bergen als de kristalblauwe kust van Abruzzo liggen van hieruit binnen handbereik.

Eigenaars Lorenzo de Pompeis en echtgenote Caterina hebben werkelijk alles in het werk gesteld om de voormalige herenboerderij die reeds sinds de 17de eeuw in handen is van de familie in een zo authentiek mogelijke staat te behouden. Het domein is gesitueerd op een kleine vlakte waar olijfbomen en wijnranken groeien en die omzoomd wordt door de bergen. Deze zorgen voor een uniek decor waarvan je de hele dag door kan genieten vanop je terras of vanuit de tuin rond de twee kleine zwembaden.

Rond het centrale, met gras begroeide erf staan twee gebouwen en een klein torentje (de ‘torretta romantica’). Het eerste gebouw dateert uit de 17de eeuw en omvat, naast de woning van de eigenaars, drie ruime appartementen (Casa Padronale, Dolmen en Aia). Aan de overzijde van het erf staat een gebouw dat dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Hier zijn drie ruime (Tavernetta, Pergola en Majella) en twee kleinere appartementen (Silos en Canale) in ondergebracht.

De negen appartementen hebben elk een eigen ingang en buitenterras en beschikken elk over een keuken, woonruimte, badkamer met douche en slaapkamer. Elke wooneenheid is smaakvol uitgerust met authentieke meubelen in landelijke stijl. Tegen de wanden hangen oude foto’s, objecten en antieke kunstwerken of objecten die ooit de woonkamers van de lokale boerenbevolking hebben gesierd. 

Het domein is zo ingericht dat elke wooneenheid maximale privacy heeft zodat je rustig en ongestoord op je eigen buitenterras kan genieten van de verzorgde tuin en het weergaloze uitzicht op de bergen.  

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Speciaal voor hen is er een apart, ondiep zwembad aangelegd waar ze veilig kunnen ploeteren. Aan de andere kant van het domein is onder enkele hoge sparren een grote tent gespannen waaronder tafeltennis of tafelvoetbal kan worden gespeeld.

Leuk is ook het feit dat een kleine groep geiten en schapen ongestoord over het domein rondwandelt. Zo kan het gebeuren dat je ‘s morgens bij het ontbijt op je terras enkele geiten of schapen ziet voorbijtrekken op zoek naar wat mals gras. Ze maken luidruchtige grasmaaiers meteen ook overbodig. Ook een pauw en een paar kippen kruisen af en toe je pad. En er is ook een ezel die (vastgebonden aan een lang touw) in de schaduw van de bomen graast en van gezelschap houdt. Je hebt echt het gevoel in de natuur te leven.

Als je tussen de olijfbomen, vijgenbomen, oleanders en sparren rondwandelt over de agriturismo zie je hoezeer Lorenzo en Caterina hun best hebben gedaan om de authentieke, landelijke sfeer te behouden en door te trekken tot in de kleinste details. Er wordt maximaal gewerkt met hout, natuursteen en zelfs met rotsblokken.

Ook de lampen die ‘s avonds het domein in een zachte, sfeervolle gloed dompelen, zijn discreet in de omgeving verwerkt.

Vanuit Madonna degli Angeli kan je met de wagen vrijwel alle bezienswaardigheden van Abruzzo bereiken, de meeste zelfs binnen 30 tot 45 minuten. Tot de aanraders in de nabije omgeving rekenen we: Sulmona, Scanno, Pacentro, Pescocostanza, Roccamorice (met de Eremo di Santo Spirito en de Eremo di San Bartolomeo in Legio). Op ongeveer een uurtje rijden bereik je ook L’Aquila, Campo Imperatore of de Costa dei Trabocchi.

Aarzel niet om Lorenzo of Caterina om informatie te vragen over bezienswaardigheden in de buurt. Ze zullen graag hun uitgebreide kennis over de regio met je delen en je overladen met tips en suggesties. Lorenzo, een telg van de familie de Pompeis, die al enkele eeuwen nauw verbonden is met de streek en zich al generaties lang bekommert om het lokale culturele erfgoed, is de best denkbare ambassadeur voor deze nog grotendeels onbekende regio. Ook zijn echtgenote Caterina, een archeologe, praat met zichtbare passie over de vele middeleeuwse kerken, abdijen en kastelen die de regio rijk is.

Als we Madonna degli Angeli in één zin zouden moeten samenvatten, dan zou het deze zijn: ‘De warmte van een Italiaanse agriturismo, met de vrijheid en de privacy van jouw eigen huis’.

Voor meer info en boekingen kan je terecht op www.madonnadegliangeli.com


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties