Nieuw: Van Dale’s Oefenboek Woordenschat Italiaans

Van Dale Oefenboek Woordenschat

Om vlot Italiaans (of een andere taal) te kunnen spreken moet je woorden kennen, veel woorden. Taalwetenschappers hebben aangetoond dat je ongeveer 50.000 woorden moet kennen om een taal echt goed te beheersen. Dus, als je elke dag 10 nieuwe Italiaanse woorden leert, dan ben je algauw veertien jaar bezig. Laat dit je echter niet ontmoedigen. Bij Van Dale verscheen onlangs het handige ‘Oefenboek Woordenschat Italiaans’. 

In het boek krijg je een hele reeks woorden aangereikt die per thema worden gegroepeerd. Je leert er uiteraard de meest gebruikelijke woorden kennen die je in gewone, dagelijkse conversaties zal gebruiken. Maar via de vele oefeningen die bij elk thema horen, wordt je woordenschat gaandeweg uitgebreid met andere termen die verband houden met het thema. Al oefenend leer je de woorden in een logische context gebruiken en dat helpt om ze ook in je geheugen te verankeren. Op het einde van elk hoofdstuk worden alle woorden die bij het thema horen nog eens alfabetisch opgesomd. 

Opgelet! Het boek is bewust volledig in het Italiaans opgesteld. De Italiaanse woorden worden dus niet in het Nederlands vertaald. Een basiskennis Italiaans is dan ook vereist om met het oefenboek aan de slag te gaan. Leuk en handig is wel dat de vele oefeningen afgestemd zijn op diverse niveaus van taalbeheersing, gaande van basisgebruiker (A1 & A2), over onafhankelijke gebruiker (B1 & B2) tot vaardige gebruiker (C1). Afhankelijk van je eigen niveau kan je dus die oefeningen en bijhorende woordenschat kiezen die voor jou het meest geschikt zijn. Voor de moeilijkste oefeningen kan je de antwoorden online terugvinden (op www.vandale.nl/oefenboeken).

Het Oefenboek Woordenschat Italiaans bestaat uit drie delen.

Het eerste en meest uitgebreide deel is gewijd aan de essentiële woorden (le parole essenziali). Deze worden aangereikt via dertien thema’s die nauw aansluiten bij het dagelijkse leven, zoals kennismaken, wonen, werken, winkelen, uitgaan, vakantie nemen, …

In het tweede deel leer je meer over hoe woorden in het Italiaans worden gevormd. Met oefeningen over samengestelde woorden, synoniemen, verkleinwoorden en andere woordvormen kan je je inzicht in de taal verder verdiepen en bepaalde typische woordpatronen beter herkennen.   

In het derde en laatste deel wordt aandacht besteed aan enkele spellingsregels waar we vaak mee worstelen. Schrijf je nu ‘acqua’ of ‘aqua’, ‘azzurro’ of ‘azzuro’, …? Een hele reeks woorden waaraan je wel eens twijfelt om ze correct te schrijven, passeren de revue.  

Samengevat: het Oefenboek Woordenschat Italiaans is een waardevol werkinstrument voor wie al een mondje Italiaans spreekt en zijn woordenschat wil verrijken.

Oefenboek Woordenschat Italiaans, Maria Rita Sorce. Uitgeverij Van Dale, 256 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties