Parmigiana di melanzane. Een typisch Italiaanse aubergineschotel

11/09/2014 Reageer

Zin in een hemels vegetarisch gerecht waarin melanzane (aubergines) de hoofdrol spelen? Dan ligt onze vlotte versie van deze voedzame Italiaanse klassieker op jou te wachten! Wij aten het de eerste keer in Napels en geloof ons: we waren er direct weg van!

Of dit gerecht van oorsprong Napolitaans of Siciliaans is, wordt betwist. Feit is dat de misleidende naam absoluut niets te maken heeft met de stad Parma of met de bekende kaas van daar, de parmigiano. De naam zou afgeleid zijn van parmiciana, een woord dat verwijst naar een geheel van houten latjes die boven elkaar geplaatst zijn zoals bij een luik, en verwijst dus naar de laagjesstructuur van de aubergines.

Benodigdheden (voor 4 à 5 personen)

  • 4 grote aubergines
  • 1,2 kg tomatenblokjes uit blik (evt. met basilicum)
  • 400 g ‘mozzarella cucina’ (rechthoekig), in kleine blokjes gesneden
  • 175 g versgeraspte parmezaan
  • 1 ajuin
  • een handvol verse basilicumblaadjes
  • extra vergine olijfolie
  • zwarte peper en zeezout

Bereiding

  • Was de aubergines, snijd de top eraf en snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik (6 sneden per aubergine). Week ze een half uur in enkele (lasagne)schotels met water en veel zout.
  • Fruit de fijngehakte ajuin in een pan met olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en de gescheurde basilicumblaadjes toe en laat een half uurtje pruttelen; roer regelmatig om. Kruid met zwarte peper en zeezout.
  • Spoel de aubergineplakken goed af en dep ze droog met keukenpapier. Vet twee (of drie) bakplaten in met olijfolie en verdeel er de plakken aubergine over. Bestrijk ze goed met olijfolie. Rooster ze gedurende 25 minuten goudgeel in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Vet een lasagneschotel in met een beetje olijfolie en leg er een eerste laag aubergineplakken (12) in. 
  • Bestrooi ze met 50 g fijngeraspte parmezaan. Verdeel de helft van de mozzarellablokjes over de aubergine.
  • Leg op elke plak een lepel tomatensaus en strijk die met de bolle kant van de lepel voorzichtig uit. Gebruik de helft van de tomatensaus. Maak nog een tweede, gelijkaardige laag. Leg hierbij de aubergineplakken eventueel kruiselings boven de eerste laag.
  • Strooi 75 g parmezaan bovenop de tomatensaus.
  • Zet het gerecht 30 minuten in een op 180° voorverwarmde oven.
  • Serveer warm of lauw, afgewerkt met enkele blaadjes basilicum.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie