Festival van San Remo, al 70 jaar het hoogfeest van het Italiaanse lied

03/02/2020 Reageer
Festival di San Remo

Van 4 tot 8 februari zullen miljoenen Italianen weer vijf dagen lang aan hun televisietoestel vastgekluisterd zitten. Dan vindt immers het Festival di Sanremo plaats, het jaarlijkse liedjesfestival dat in 2020 aan zijn zeventigste editie toe is. Sinds 1951 is de kuststad San Remo in Ligurië de vaste thuisbasis voor dit immens populaire hoogfeest van het Italiaanse lied. 

Het Festival di Sanremo is al decennialang een van de meest bekeken televisieprogramma’s in Italië. De dagelijkse kijkcijfers flirten met de 50%, dat wil zeggen dat bijna 1 Italiaan op 2 naar de rechtstreekse uitzendingen kijkt. Elk jaar opnieuw is het ook uitkijken naar wie de eer krijgt om dit kijkcijferkanon te presenteren. Dit jaar is het de beurt aan Amadeus (pseudoniem van Amedeo Umberto Rita Sebastiani), een populair televisiefiguur bekend van diverse quizprogramma’s op de Rai. Hij zal, zoals de traditie het wil, bijgestaan worden door een schare vrouwelijke co-presentatoren, vaak internationaal bekende actrices of fotomodellen.

San Remo 2020

Dit jaar worden de deelnemers verdeeld in twee categorieën: gevestigde waarden (‘campioni’) en jonge talenten (‘nuove proposte‘). Beide groepen treden aan in een aparte competitie. Voor de editie 2020 werden 24 bekende namen en 8 nieuwelingen geselecteerd. De liedjes van de kandidaten zullen afgewisseld worden met gastoptredens van internationaal bekende artiesten.

San Remo 2020
San Remo 2020

Voor Italiaanse wereldsterren als Eros Ramazzotti, Laura Pausini en Andrea Boccelli betekende een deelname aan San Remo de start van hun internationale carrière. De wedstrijd wordt door de deelnemers (en hun fans) heel ernstig genomen. Wie hier succes kent, maakt immers kans op een grote doorbraak. De concurrentie is dan ook bikkelhard. Om erover te waken dat alles correct verloopt, werd een 42 pagina’s tellend reglement opgesteld dat door iedereen online kan worden geraadpleegd. Aan dat reglement wordt overigens elk jaar opnieuw gesleuteld om rekening te houden met de commentaren en kritieken die elke vorige editie telkens weer uitlokt. 

Vorig jaar was er vooral kritiek op de onevenwichtige verdeling van de stemmen over de persjury en de publieksjury. De winnaar van vorig jaar – de niet geheel onomstreden Mahmood – had zijn overwinning vooral te danken aan de persjury. De publieksjury, wiens stemmen minder zwaar doorwogen, had veel liever Ultimo, de uiteindelijke nummer 2, als winnaar gezien.

Daarom werd voor dit jaar het reglement nog maar eens aangepast om de ‘gewone Italiaan’ meer inspraak te geven. 

Het podium in de Ariston Arena is elk jaar weer een pronkstuk. De 81-jarige (!) designer Gaetano Castelli tekende voor het ontwerp voor de editie 2020.

Over de vijf avonden heen kunnen overigens maar liefst vier jury’s zich uitspreken: naast de professionele persjury en de publieksjury (die via televoting kan stemmen) is er ook een 300-koppige ‘representatieve publieksjury. Ten slotte mogen ook de leden van het koor en van het orkest die de deelnemers muzikaal ondersteunen, hun stem uitbrengen, weliswaar enkel op de 3de dag wanneer de 24 deelnemers een lied brengen uit vorige San Remo edities. Dat lied moeten ze brengen in duet met een andere, bekende artiest uit Italië of het buitenland. 

De winnaar in de categorie nieuwe talenten wordt bekend gemaakt op 7 februari. Voor de echte eindwinnaar van San Remo is het nog even wachten tot 8 februari. 

De optelsom van alle stemmen die de 24 artiesten bijeensprokkelen leidt op het einde van de vierde avond tot een klassement. Op de slotavond van de vijfde dag mogen alle deelnemers nog een laatste keer hun lied brengen. De drie jury’s kunnen zich nog één keer uitspreken. Het gewicht van de laatste stemronde is als volgt: televoting 34%, persjury 33% en de representatieve publieksjury 33%. De resultaten van deze laatste stemming worden verrekend bij de punten die de voorbije avonden werden gesprokkeld. Op basis hiervan wordt een top drie samengesteld. Deze drie finalisten mogen het op dezelfde avond nog een allerlaatste keer tegen elkaar opnemen in een ongetwijfeld bloedstollende finale. Opnieuw stemmen de drie jury’s en dat resultaat bepaalt uiteindelijk wie als eindwinnaar de Leoncino d’Oro (het Gouden Leeuwtje) in ontvangst mag nemen. Die persoon wordt meteen ook de Italiaanse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival dat later dit jaar in Rotterdam plaatsvindt.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

   

Reacties

Geef een reactie