Italië in de ban van een selfie

Salvini selfie

Italië is deze dagen hopeloos verdeeld over het antwoord op een existentiële vraag. En nee, het is niet de vraag of het land al of niet het been moet stijfhouden in het dreigende begrotingsconflict met Europa. De kwestie die het land in twee kampen splijt, is de vraag of het netjes is je vriend te dumpen via een post op Instagram. Dat is immers wat Elisa Isoardi, een bekend fotomodel en TV presentatrice gedaan heeft met haar vriend. Die vriend is echter niemand minder dan de omstreden, maar in Italië immens populaire vice-premier Matteo Salvini.

Het hoeft gezegd, de Instagram post waarmee Elisa liet weten dat ze, na drie jaar, een punt zet achter haar relatie met Matteo, mag elegant genoemd worden. We zijn nu eenmaal in Italië.

Salvini selfie 2

In de tekst bij de foto verwoordt Elisa haar gevoelens als volgt: “Het is niet wat we elkaar hebben gegeven dat ik zal missen, maar wat we elkaar nog hadden kunnen geven”. Dat ze hierbij teruggrijpt naar een citaat van een Italiaans auteur en zanger Gio Evan (artiestennaam van Giovanni Giancaspro) getuigt van smaak en enige literaire eruditie. Ze eindigt bovendien met de woorden “Met groot respect voor de echte liefde die er geweest is. Bedankt Matteo”.  Laat ons eerlijk zijn: er zijn mannen die het met minder moeten stellen wanneer ze worden bedankt voor bewezen diensten.

Hét probleem is echter de foto die de tekst vergezelt. Het betreft namelijk een selfie van een bedscène waarin de vice-premier halfnaakt te zien is, naast zijn inmiddels voormalige vriendin. De Italiaanse vice-premier wordt hier dus eigenlijk ‘letterlijk’ in zijn blootje gezet. Nu zijn ze in het Italië van Silvio – Bunga Bunga – Berlusconi wel heel wat strapatsen gewoon, maar meestal zijn het wel vrouwen die schaarsgekleed worden opgevoerd, zelden mannen, en al zeker geen ministers, laat staan ‘vice-premiers’.

Voor heel wat Italianen werd hiermee een grens overschreden en dat laten ze dan ook massaal weten via duizenden reacties.

Elisa Isoardi kreeg op haar Instagram account heel wat kritiek te verduren, gaande van “Word nu toch eindelijk eens volwassen, klein kind” tot “Hiermee heb je jezelf ten schande gemaakt, Elisa. Heb je dan geen greintje waardigheid en zelfrespect?”  

Salvini selfie

Of nog “Jouw privéleven interesseert ons niet.  Matteo Salvini oefent een belangrijke institutionele functie uit. Het is ongepast zo’n foto te publiceren. Je moest beschaamd zijn”.

Hardcore fans van de gedumpte minister laten weten “Dit heb je niet verdiend, Matteo. Je bent een groot man. De foto getuigt van slechte smaak.”

Critici van de minister grijpen de Instagram post dan weer aan om de spot te drijven met de getergde Salvini en, bij uitbreiding, met de Italiaanse politieke zeden.

Salvini selfie

“Jij bent er gelukkig van af, maar wij zitten er nog vijf jaar mee opgescheept” laat iemand weten.

Salvini selfie

Iemand anders merkt op “Ormai nulla più vi Lega.” (vert.: Er is voortaan niets meer dat jullie bindt), een subtiele verwijzing naar de Lega Nord, de rechtse politieke partij waarvan Salvini voorzitter is.

Salvini selfie

Nog een ander schrijft enigszins opgelucht “Nog een geluk dat in de hoogdagen van Berlusconi Instagram nog niet bestond, anders werden we elke dag overstelpt met smakeloze bedscènes”

Salvini selfieOok de politieke oppositie laat uiteraard de kans niet liggen om zich uit te spreken:  “Op een ogenblik dat Italië slachtoffers van het natuurgeweld betreurt, is dit wel het minste van Italië’s zorgen” laat  oppositielid Alessia Morani van de Partito Democratico optekenen.  

 

De reactie van Salvini

Salvini selfie

En hoe reageert Matteo Salvini zelf? De vice-premier, die dagelijks tientallen berichten post op diverse social media, reageerde zoals te verwachten was met… een selfie. De foto werd genomen in Ghana waar hij op dit moment op werkbezoek is.

Daaronder volgende tekst: “Een zware werkdag in Afrika rond het thema van immigratie en veiligheid. Maar de telefoon vanuit Italië rinkelt voor andere zaken. Ik heb nooit mijn privéleven te grabbel gegooid. Dat is een kwestie van opvoeding, karakter en respect. Ik zal het ook nu niet doen. Dat interesseert de Italianen ook niet. Ik heb bemind, ik heb vergeven. Ik zal zeker ook fouten hebben gemaakt, maar ik heb er altijd in geloofd. Jammer, maar iemand had blijkbaar andere prioriteiten. Het ga je goed! Ik houd van jullie, vrienden!”

 

“Ik heb bemind, ik heb vergeven. Ik zal zeker ook fouten hebben gemaakt, maar ik heb er altijd in geloofd.”

 

 

 

***

Cosiddetto ColofonCiao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Samen met Femke Demets delen wij via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten deze tekst te schrijven.  Als je dit artikel leuk of interessant vond, deel het dan met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie