Op bezoek bij ‘La Befana’ in Urbania

06/01/2019 Reageer
La Befana Urbania

Zes januari is een dag die met stip staat genoteerd in de agenda’s van Italiaanse kinderen, zeker voor wie het voorbije jaar braaf is geweest. Net zoals bij ons de goedheilige Sinterklaas de flinke kinderen speelgoed brengt, komt in Italië tijdens de nacht van 5 op 6 januari ‘la Befana’ langs. La Befana is een vriendelijke oude heks, gekleed in lompen en besmeurd met as uit de schoorstenen. Dat heksen niet altijd slecht zijn, weten de Italiaanse kinderen maar al te goed, want la Befana brengt snoepgoed en cadeautjes voor hen die zich het afgelopen jaar goed hebben gedragen en liefdevol met elkaar zijn omgegaan. Om iets van de kindvriendelijke heks te ontvangen, moet je op 5 januari voor het slapengaan wel een sok omhoog hangen. De volgende ochtend treffen brave kinderen in hun sok snoepgoed aan. Wie zich slecht gedragen heeft, krijgt helaas geen snoepgoed, maar een stuk steenkool.

La Befana Urbania

La Befana Urbania

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
con le toppe alla sottana
viva viva la Befana 

Overal in Italië worden ter ere van La Befana feesten of optochten georganiseerd, maar voor het meest bekende Festa della Befana moet je in Urbania zijn, een stadje gelegen tussen Pesaro en Urbino in de regio Le Marche. Drie dagen lang zijn er verschillende festiviteiten voor jong en oud. Aan het begin van het feest neemt de goede heks haar intrek in ‘La Casa della Befana’, haar woonplaats in Urbania.  Vervolgens overhandigt de burgemeester haar plechtig de sleutels van de stad en neemt ze drie dagen lang de leiding over.

La Befana Urbania

Jong en oud kunnen een bezoek brengen aan haar huis of haar aanspreken wanneer ze door de straten van Urbania loopt. La Befana loopt rond met ‘la sciarpa dell’amore’, de sjaal van de liefde, waarmee ze elk kind dat ze tegenkomt een dikke en liefdevolle knuffel geeft. Dat doet ze om haar affectie te tonen aan alle kinderen van de wereld.

In het heuse Befana-postkantoor op de Piazza San Cristoforo helpen medeheksen – de Italiaanse hulpsinten, zeg maar – de kinderen om een briefje te schrijven naar la Befana. Een van de hoogtepunten van het evenement is de stoet waarin kinderen ‘de langste sok ter wereld’ ronddragen door de straten van Urbania. De kous is meer dan 50 meter lang en werd vervaardigd door alle medeheksen uit het stadje.

La Befana Urbania

La Befana is allesbehalve een stramme oude vrouw, integendeel, ze toont zich als een ware acrobate. Onder begeleiding van de Befana-muziekband waagt ze zich elk jaar aan een ‘duik’ met haar bezem vanop de 36 meter hoge klokkentoren van de kathedraal. Tijdens een heuse death ride gooit ze handenvol snoepgoed naar de kinderen beneden op het plein voor de kathedraal.

La Befana Urbania

Ook voor de lekkerbekken onder de volwassenen is het feest van la Befana een waar hoogtepunt. In het ‘Ristobefana’ kan je typische streekgerechten proeven, waaronder de heerlijke crostolo di Urbania (een soort plat brood). Wie van chocolade houdt, moet zeker eens langsgaan op de Piazza del Cioccolato, het plein van de chocolade.

La Befana Urbania

___

 

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie