Waarom de Italianen bang zijn van het getal 17

27/08/2014 Reageer

In de meeste Europese landen en ook in de Verenigde Staten staat het getal 13 bekend als een ongeluksgetal. Niet zo in Italië. Daar is 17 het ongeluksgetal. En, bijgelovig als heel wat Italianen zijn, treffen we hier en daar ook concrete voorbeelden aan van deze ‘heptadecafobie’ of ‘vrees voor het getal 17’. Zo bijvoorbeeld zou er op vliegtuigen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia geen rij 17 zijn (we zullen het bij een volgende vlucht zeker eens checken). Om dezelfde reden werd zo bijvoorbeeld ook het Franse automodel Renault R17 in de jaren ‘70 op de Italiaanse markt gebracht onder de naam R177. En uiteraard zijn er in Italië ook heel wat hotels waar je geen kamernummer 17 aantreft.

Maar de vraag is: waarom precies 17 als ongeluksgetal? Wel, daarvoor moeten we terug naar de tijd van de Romeinen. Het getal 17 werd in het Latijn geschreven als XVII. En met die lettercombinatie kan je ook het woord VIXI schrijven.  Het woord ‘vixi’ betekent in het Latijn ‘ik heb geleefd’ … met andere woorden: ‘ik ben dood’. Je vond dit woord of ook het woord ‘vixit’ (‘hij/zij heeft geleefd’) op heel wat Romeinse grafstenen. In de meeste archeologische musea met vondsten uit de Romeinse tijd kom je doorgaans wel enkele van die grafstenen tegen.  Zo bijvoorbeeld hebben we de foto bovenaan dit artikel genomen in de Musei Capitolini in Rome.

Samengevat: het ongeluksgetal 17 biedt nog maar eens een voorbeeld van hoe de erfenis van de antieke Romeinen nog steeds doorleeft in het hedendaagse Italië. Latijn leeft !

PS Wie zelf nog leuke voorbeelden weet van de Italiaanse angst voor het getal 17 mag ze ons vanzelfsprekend altijd doorsturen.

***

Colophon PICCiao! Wij zijn Franka Verhoeyen en Carl Buyck en delen via deze blog onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Wij hebben ervan genoten om deze blogtekst te schrijven en met foto’s te illustreren. Hopelijk heb jij ervan genoten het te lezen. Als je het artikel leuk of interessant vond, dan doe je er ons zeker een plezier mee om het te delen met jouw vrienden of kennissen. Grazie mille!

 

 

Reacties