De jongen die met wolken speelde. Een avontuurlijke roadtrip door Italië

Franco Faggiani - De jongen die met wolken speelde

‘De jongen die met de wolken speelde’ (originele titel: Non ci sono posti lontani) van de Italiaanse auteur Franco Faggiani is een boeiende avonturenroman die zich afspeelt in het door Duitse soldaten bezette Italië op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersonages zijn Filippo Cavalcanti, een bejaarde archeoloog uit Rome en Quintino Aragonese, een jeugdige Napolitaanse schelm. Het lot brengt de twee mannen samen in het Noord-Italiaanse Bressanone, het startpunt van een onwaarschijnlijke roadtrip met een hoog mission impossible-gehalte.

Professor Cavalcanti, een gerenommeerd archeoloog, krijgt van zijn overste de opdracht om een collectie waardevolle kunstwerken te begeleiden tijdens hun transport naar Duitsland om er te worden tentoongesteld. De kostbare vracht bevindt zich in een loods nabij de Oostenrijkse grens. Cavalcanti beseft dat de tentoonstelling maar een dekmantel is voor een georganiseerde kunstroof door de nazi’s voor wie hij een diepe minachting voelt. Onder de kunstwerken bevindt zich een sarcofaag die Cavalcanti ooit zelf heeft opgegraven en waarmee hij een bijzondere band heeft. 

Met tegenzin reist hij af naar Noord-Italië om het transport voor te bereiden. Een ontmoeting met de jonge Quintino Aragonese, die als automechanicus wagens van het Duitse leger opknapt, zorgt echter voor een ommekeer. Samen vatten ze het stoutmoedige plan op om de kunstvoorwerpen uit de handen van de nazi’s te houden en terug naar Rome te brengen. 

“Prof, er bestaan geen verre plaatsen. Er zijn alleen plaatsen om te bereiken, dat zou u inmiddels moeten geleerd hebben. Misschien kost het tijd, maar we hébben ook de tijd, of niet?”

Quintino steelt op zijn werkplaats een Duitse legertruck die hij vermomt als een voertuig van het Rode Kruis. Verkleed in Duitse uniformen gaan ze de kunstwerken ophalen en ze zetten koers naar Rome, daarbij zorgvuldig grote wegen, steden en dorpen vermijdend. Vrijwel de hele reis hobbelt de vrachtwagen over smalle bergpaden, ver van de bewoonde wereld. Onderweg komen ze arme boeren, verbeten partizanen en een sympathieke monnik tegen. Met hun hulp komen ze stap voor stap dichter bij hun doel: Rome.

“Ik begon te geloven dat ik hem aan het eind van deze reis, vooropgesteld dat we die tot een goed eind zouden weten te brengen, echt zou missen. En niet zo’n beetje ook. Die gedachte, onder andere, begon me dwars te zitten.”

Al pratend in de vrachtwagencabine leren de twee hoofdpersonages elkaar beter kennen en waarderen. Tussen de geraffineerde en ietwat stijve professor en de goedlachse en volkse jonge Napolitaan ontstaat zelfs een warme vriendschap. Daaruit putten ze de kracht om de vele hindernissen op hun pad te overwinnen. Zelfs aan een Duitse patrouille die hen in het zicht van de meet oppakt, weten de twee te ontsnappen. En de kunstwerken? Die vinden uiteindelijk een verrassende eindbesteming…

De jongen die met wolken speelde,  Franco Faggiani. Uitgeverij Signatuur, 284 pagina’s. Nu te koop in de lokale boekhandel of via deze link bij bol.com.


Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie