‘Dogman’. Een sprookje verpakt als misdaadfilm

Dogman film

Er was eens… een hondenkapper. Het scenario van de film Dogman heeft iets van een sprookje waarin een goedaardige kleine dwerg het opneemt tegen een grote boze reus. Het sprookje is in dit geval wel verpakt als een rauwe en bloederige misdaadfilm. De Italiaanse regisseur Matteo Garrone treedt met Dogman in de voetsporen van Gomorra, de veelbesproken maffiafilm waarmee hij in 2008 internationale bekendheid verwierf.

Het verhaal van Dogman situeert zich in een troosteloos Italiaans badstadje. De aardige Marcello (gespeeld door Marcello Fonte) baat er een hondenverzorgingssalon uit. De brave man doet geen vlieg kwaad, wordt graag gezien door de buren, houdt zielsveel van zijn dochter en heeft een hart voor honden. En ja, hij snuift wel eens een lijntje cocaïne.

Dogman film

Aan zijn rustige en onopvallende leven komt bruusk een einde wanneer een oude vriend, Simone (rol van Eduardo Pesce), uit de gevangenis wordt ontslagen en zich opnieuw in de buurt komt vestigen. De aan cocaïne verslaafde Simone, een voormalige bokser, terroriseert de hele omgeving en sleept de brave en goedgelovige Marcello mee in een wervelende spiraal van misdaad en geweld.

Bij Marcello, die eerst geen antwoord vindt op de agressie van Simone, raakt de emmer der vernederingen stilaan vol en dat mondt uit in een genadeloze weerwraak. De kleine David zal uiteindelijk de grote en brute Goliath verslaan.

Dogman film
Dogman film

Net als Gomorra is ook Dogman geen film voor gevoelige kijkers. Dat blijkt al uit de openingsscène waarin je als kijker recht in de muil staart van een vervaarlijk blaffende pitbull. De toon is meteen gezet.

De grote verdienste van regisseur Matteo Garrone bestaat erin dat hij de troosteloze, grauwe omgeving waarin het hele verhaal zich afspeelt een merkwaardige poëtische schoonheid weet aan te meten. De twee hoofdrolspelers, marginale figuren met gehavende tronies, worden genadeloos sterk geportretteerd. Dat Marcello Fonte tijdens het filmfestival van Cannes werd bekroond met een Gouden Palm als beste acteur is dan ook oververdiend.

Bekijk hier de Nederlandstalige trailer.

Dogman film

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie