‘Fai bei sogni’. Marco Bellochio verfilmt Italiaanse bestseller.

Fai bei sogni

Italiaanse mannen en hun liefde voor ‘la mamma’. Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor tal van Italiaanse auteurs en filmmakers, maar weinigen brachten het zo treffend in beeld als regisseur Marco Bellochio (°1939) met ‘Fai bei sogni’, een verfilming van de gelijknamige, autobiografische bestseller van journalist Massimo Grammellini uit 2012. Het boek stond in Italië een jaar lang in de top 10 van meest verkochte boeken. Ook de film is een aanrader.

Het verhaal begint in Turijn, in 1969. De negenjarige Massimo wordt geheel onverwacht geconfronteerd met de dood van zijn moeder. Van zijn familieleden krijgt de ontroostbare jongen te horen dat ze gestorven is aan een acute hartaanval. De jaren gaan voorbij en Massimo heeft zich ontpopt tot een succesvolle journalist bij de Italiaanse krant La Stampa. Hij begon op de sportredactie, maar werd gepromoveerd tot oorlogsverslaggever in Sarajevo. De ervaringen in oorlogsgebied rijten echter een oude wonde open.

Terug thuis krijgt hij last van paniekaanvallen. Hij vindt steun bij Elisa, een dokter op de spoedafdeling van het ziekenhuis waar hij aanklopt voor hulp. Zijn vader, die hij slechts sporadisch ziet, heeft ondertussen een nieuwe vriendin en schenkt zijn zoon het ouderlijke appartement in Turijn. Bij het opruimen van het appartement stoot Massimo op herinneringen uit zijn jeugd. En op de tragische waarheid achter de plotse dood van zijn moeder.

De film Fai bei sogni loopt momenteel in de Belgische en Nederlandse bioscopen. Een warme aanrader voor deze kille winterperiode. Bekijk hier alvast de trailer.

Fai bei sogni

Reacties

Geef een reactie