Ferrara. Een verhaal over vriendschap, vaderliefde en… Italië.

Ferrara boek

Ferrara. Het is niet alleen de naam van een Noord-Italiaanse stad met een lange, boeiende maar bewogen geschiedenis. Het is ook de titel van het nieuwe boek van de Nederlandse journalist Bert Wagendorp, bekend van een eerdere bestseller, Ventoux, die in 2014 verfilmd werd en ook in de Vlaamse bioscopen te zien was.    

Vier vrienden, André, David, Joost en Bart, Nederlandse mannen van middelbare leeftijd, zijn elk op hun manier op een punt in hun leven gekomen waarin ze gaan nadenken over vergankelijkheid en verantwoordelijkheid. Maar ook over vriendschap en hoe deze hun levens zo hecht met elkaar heeft verstrengeld. 

Wanneer één van hen, de in ongenade gevallen universiteitsdocent Joost, het plan opvat om in Ferrara een vervallen palazzo om te bouwen tot een designhotel, besluiten de drie anderen de zomermaanden in Italië door te brengen om hun vriend te helpen. Het is voor elk van hen een welkome afleiding om even op de pauzeknop te drukken en na te denken over hoe ze zelf ook hun toekomst willen invullen.  

Wat een tijdelijke vlucht uit de realiteit moest worden mondt uit in een meeslepend verhaal vol complicaties. Bart, een voormalig journalist, wordt geconfronteerd met de keuze van zijn dochter Anna om als oorlogscorrespondente naar het Midden-Oosten te trekken. David, een cafébaas, krijgt te horen dat hij kanker heeft en dat zijn einde nadert.  En toch weet auteur Bert Wagendorp deze beladen gebeurtenissen om te toveren tot een feel good verhaal waarin we als lezer meegezogen worden.  Vriendschap en vaderliefde blijken onverwoestbaar en dat is een geruststellende gedachte. 

Wat ons betreft zeer aangename zomerlectuur. De mooie en erudiete beschrijvingen van Ferrara en de Po-delta, de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, zullen bij rechtgeaarde Italiëliefhebbers zeker in de smaak vallen. O ja, nog dit: de kans dat u na het lezen van het boek zin zult hebben in pollo alla cacciatora is reëel.  

Ferrara, Bert Wagendorp. Uitgeverij Pluim. 256 pagina’s – ISBN 978 94 929 2825 2 

***

Colophon PIC

Ciao! Wij zijn Carl Buyck en Franka Verhoeyen, initiatiefnemers van Cosiddetto. Via deze blog delen wij onze passie voor Italië en al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Als je dit artikel leuk of interessant vindt, deel het dan gerust met jouw vrienden of kennissen. Je doet er ons een groot plezier mee. Grazie mille!

Reacties

Geef een reactie